İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla ilgili açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yargı sürecine yönelik çağrıların kabul edilemez olduğunu belirterek “Hukukun üstünlüğü esastır, yargının kararına herkes saygı duymalıdır” dedi.“Soruşturmalar Hukuk Kuralları Çerçevesinde Yürütülüyor”Tunç, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen iki ayrı soruşturma kapsamında gözaltına alınan İmamoğlu ve diğer şüphelilere ilişkin detayları paylaşarak şunları söyledi:
“Bu sabah itibariyle, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmalar kapsamında, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın da dahil olduğu 106 kişi hakkında gözaltı kararı verilmiştir. İki farklı soruşturma yürütülmektedir:
Terör suçları soruşturma bürosu tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 7 kişi hakkında gözaltı kararı verilmiştir. Bu kapsamda şüphelilerin terör örgütüne iştirak halinde yardım ettikleri iddia edilmektedir.
Örgütlü suçlar soruşturma bürosu tarafından yürütülen diğer soruşturmada ise 100 şüpheli için gözaltı kararı verilmiş olup, suçlamalar arasında rüşvet, irtikap, ihaleye fesat karıştırma ve nitelikli dolandırıcılık gibi suçlar yer almaktadır.”“Soruşturma Titizlikle Yürütülmektedir”Adalet Bakanı Tunç, sürecin hukuka uygun şekilde ilerlediğini vurgulayarak, MASAK raporları, vergi uzmanı incelemeleri, tanık beyanları ve diğer delillere dayanarak soruşturmanın yürütüldüğünü belirtti.
“Türkiye bir hukuk devletidir. Anayasamızın 9. maddesi gereğince yargı yetkisi bağımsız mahkemeler tarafından kullanılmaktadır. Hiç kimse, mahkemelere ve yargıya telkinde bulunamaz, yönlendirme yapamaz. Yargının vereceği karar herkes için bağlayıcıdır.”“Sokak Çağrıları Kabul Edilemez”Bakan Tunç, soruşturma sürecinin tarafsız ve bağımsız bir şekilde devam ettiğini, ancak süreci farklı noktalara çekme girişimlerinin olduğunu söyleyerek sokak çağrılarına tepki gösterdi.
“Sokak çağrıları yaparak süreci etkilemeye çalışmak asla kabul edilemez. Suç işlendiğine dair bir delil varsa, savunmanın yapılacağı yer sokaklar değil, yargı makamlarıdır. Bu tür çağrılar kamu düzenini bozabilir ve sürecin sağlıklı yürütülmesini engelleyebilir.”“Yargıya Müdahale Kabul Edilemez”Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın soruşturma süreciyle ilişkilendirilmesini ise “hadsizlik” olarak nitelendirerek, yargının bağımsız bir şekilde hareket ettiğini belirtti:
“Yargının başlattığı soruşturmaları Cumhurbaşkanımız ile ilişkilendirmek en hafif tabiriyle hadsizliktir. Türkiye’de kuvvetler ayrılığı ilkesi geçerlidir ve yargı hiç kimseden talimat almaz.”“Yargı Sürecine Saygı Duyulmalı”Adalet Bakanı Tunç, herkesin yargının kararına saygı duyması gerektiğini ve sürecin sükunetle takip edilmesi çağrısında bulunarak sözlerini şöyle tamamladı:
“Adaletin tam ve eksiksiz tecellisi için yargı sürecini etkilemeye yönelik tavırlardan kaçınılmalıdır. Soruşturma sonuçlandığında, tüm gerçekler ortaya çıkacaktır. Hukukun üstünlüğüne olan inancımız tamdır ve sürecin sağduyuyla takip edilmesi gerekmektedir.”Gelişmeler yakından takip ediliyor.sozcu.com.tr