Toprak tabaka çıkarılması, toprak ve başka malzemelerin taşınmasında bu özel iş makineleri kullanımı talep görmektedir. Bu tip iş makinelerine ait olan buldozerler paletli veya tekerlekli şasi üzerinde yapılan makinelerdir. https://machineryline.com.tr/-/buldozerler--c127 linkine tıklayarak piyasada mevcut olan buldozerin teklif örneklerini bulabilirsiniz.
Buldozer özellikleri
Buldozerler genelde yol inşaat işlerinde kullanılan bıçak ile donatılan iş makineleridir. Genelde bu makineler metalik ataşmana sahip olan tekerlekli veya paletli traktör veya çekici şasisi üzerinde yapılır. Bıçağın alt kısmında dişler veya kesici elemanlar, yanlarında ise işlenen malzemeleri tutan yan bıçakları bulunmaktadır. Bu iş makinelerinin performansını artırmak üzere genişletici, ön kalkanı ve diğer ekstra elemanlar kullanılmaktadır.İş makinelerinin dikkat edilecek özellikleri şunlardır: güç, uzunluk, yükseklik, bıçak çalışma derinleri, taşınma hızı, makinenin ebatları ve tabii ki makinenin ağırlığıdır.Ağırlığına bağlı olarak buldozerler şu şekilde sınıflandırılır:- Hafif sınıf: (10-11 ton): Komatsu D65PX-15, Caterpillar D4C, Stalowa Wola TD-10M, Dressta TD 9H, Case 850.
- Orta sınıf (12-30 ton): Liebherr PR712BL, XCMG TY160, Sinomach TS120N-3.
- Ağır sıınıf (31 tondan fazla): Komatsu D155A-3, Caterpillar D8R, Liebherr PR 752 Litronic, Fiat-Allis FA21C.
Buldozer çeşitleri ve avantajları
Bu iş makineleri aşağıda yazılı kriterlere göre ayrılır:- Şasi tipine göre: paletli veya lastik tekerlekli buldozerler. Farklı genişlikte olan paletler kullanılabilir. En geniş paletlere sahip olan buldozerler bataklık ve zayıf topraklarda kullanılır.
- Motor gücüne göre.
- Bıçak tipine göre.
- Kullanılan ataşmanlara göre.