Aile içi tapu devri, aynı aileden olan kişilerin arasında gerçekleştirilen bir işlemdir. Bu sayede aynı aileden olan kişiler arasında taşınmaz malın mülkiyeti devredilebilmektedir. Çoğunlukla miras vb. durumlarda gerçekleştirilen bu devir işlemi, gerçek bir satış sürecinin tüm aşamalarını içermektedir. Öte yandan bedelsiz satışın yanı sıra bağış olarak da aile içi tapu devrinin yapılması mümkündür. Ancak tüm bu konular kapsamlı bir bilgi birikimine sahip olmayı gerektirmektedir. İşte Burak Temizer Hukuk Bürosu avukatları da bu noktada size yardımcı olmakta, aile içi tapu devri konusunda sorun yaşamanızı önlemektedir.
Aile içi Tapu Devri Nedir?
Taşınmaz malın mülkiyetinin aynı aile bireylerine devrine aile içi tapu devri adı verilmektedir. Bu devir işleminde taraf olabilecek kişiler anne, baba, eş, kardeşler ya da çocuklar olabilmektedir. Bağış, miras bırakma ya da farklı sebeplerle gerçekleştirilebilecek bu işlem, gerçek bir satış sürecini ifade etmektedir.
Gerçek bir satış olarak yapılabilecek bu devir işlemi bunun dışında bir başka aile üyesine bağış olarak da gerçekleştirilebilir. Aynı yabancı bir kişiye satış yapar gibi gerçekleşen bu süreçte ödenecek olan tutarın elden değil de banka hesabı aracılığı ile yatırılması gerekir. Eğer bağış yapılacaksa ve bunun için ödeme gerçekleştirilmeyecekse, o halde harç tutarları daha yüksek olacaktır.
Aile içi Tapu Devri Nasıl Yapılır?
Aile içerisinde gerçekleştirilecek tapu devri işlemleri belirli bir süreci ifade etmektedir. Bu nedenle devir işlemlerinde aşağıdaki adımlara dikkat edilmelidir:
- Taraflar arasındaki anlaşmalar yapılır ve ardından gerekli olan tüm belgeler eksiksiz bir şekilde temin edilir.
- Başvuru için gerekli belgeler toplu bir şekilde Tapu Sicil Müdürlüğü’ne ulaştırılır ve aynı yerden başvuru işlemi gerçekleştirilir.
- Devir işlemi Tapu Sicil Müdürlüğü’nde gerçekleştirilir ve devir işlemi noter aracılığı ile yapılır.
Aile içi tapu devri yukarıdaki gibi gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle mutlaka gerekli belgeler temin edilmeli, süreç içerisinde hak kaybı oluşmaması için uzman bir avukattan destek alınmalıdır. Öte yandan Gayrimenkul Hukuku alanında pek çok farklı konu bulunmakta, bu konulara hakim olmak, sürece de hakim olmayı kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle ilgili bağlantı üzerinden hukuk dalı ile ilgili tüm detaylara hakim olabilirsiniz.
Aile içi Tapu Devrinde Gerekli Belgeler
Tapu devrinin usulüne uygun olarak, herhangi bir sorun çıkmadan gerçekleştirilebilmesi için bazı adımların atılması ve gerekli belgelerin temin edilmesi gerekir. İşte bu belgeler de aşağıdaki gibidir:
- Geçerli Kimlik Kartı
- Tapu Senedi veya Ada Parsel No Belirtilen Bir Belge
- Devir Sözleşmesi
- Değer Tespiti
- Konut ise Zorunlu Deprem Sigortası
Aile içi tapu devrinin eksiksiz bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için yukarıdaki belgelerin temin edilmesi gerekmektedir. Öte yandan bazı belgelerde ek düzenlemeler de yapılabilir. Bunun için Tapu Sicil Müdürlükleri üzerinden bilgi alınabilmektedir. Ayrıca deneyimli gayrimenkul avukatları tüm bu süreçlerde hukuki destek sağlamakta, herhangi bir hak kaybı yaşamamanız için gerekli tüm düzenlemeleri gerçekleştirmektedir.
Burak Temizer Hukuk Bürosu: İstanbul Gayrimenkul Avukatı
Gayrimenkul alanında devir, satış, kiralama, miras vb. pek çok konu, ek detaylara sahip olmakta ve bazı detaylar dikkate alınmadığında, hak kayıpları yaşanabilmektedir. Ancak deneyimli gayrimenkul avukatlarından destek almanız halinde avukat tüm süreci sizin için bizzat yönetecek, size herhangi bir sorumluluk kalmayacaktır.
Burak Temizer Hukuk Bürosu, deneyimli avukat kadrosu ile tüm hukuki alanlarda destek sunmakta, hukuki anlamda ihtiyaçlarınıza en profesyonel şekilde yanıt vermektedir. İşte bu süreçte yanınızda yer alan Temizer Hukuk Bürosu’nun İstanbul gayrimenkul avukatı kadrosu her daim size en profesyonel hukuki desteği sağlayacaktır.
Haber Merkezi