Samsun'un Atakum ilçesinde 5 mahallenin ortasına 'Hayvan Barınağı' yapılacağı yönünde Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel'in sosyal medyada projenin videosunu paylaşması ve temel atması üzerine yöre halkı ayaklandı.
Atakum'da İncesu, Çakırlar, Yalı, Karakovuk ve Aksu mahallesi bölgesinde yaklaşık 10 dönüm araziye konuşlandırılacak olan hayvan barınağının arsası, eski Belediye Başkanı Cemil Deveci döneminde Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan 'hayvan barınağı yapılmak' şartıyla 49 yıllığına kiralandığı öğrenildi. Projenin gerçekleşmesi için 2025 yılına kadar süre verildiği kaydedildi.
SOSYAL MEDYADAN PROJEYİ PAYLAŞTIMevcut Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel ise, "Can dostlarımız için Atakum'a örnek bir yaşam kazandırıyoruz" şeklindeki sosyal medya paylaşımında projenin detaylarını paylaştı.
Serhat Türkel, paylaşımında "İncesu Mahallemizde, yaşam alanına uzak bir konumda bulunan alanımızda; köpek ve kedi kulübeleri, anne-yavru bölümleri, karantina bölümleri, idari bina, ameliyathane, eczane, kafetarya ve sahiplenme ünitesi gibi bölümler yer alacak" ifadelerine yer verdi.EVİMİZE 500 MT UZAKLIKTAİncesu, Çakırlar, Yalı, Karakovuk ve Aksu mahallelerinin muhtarları ve sakinleri, barınağın yapılacağı alanda toplandı. Traktörleri alana çeken mahalle sakinleri, Başkan Serhat Türkel'in 'yaşam alanlarına uzak' diye tabir ettiği alanın yöre halkının evlerine 500 metre uzaklıkta, OMÜ'nün kız öğrenci yurdunun da burada olduğunu savundu.
Mahalle muhtarları adına söz alan Arslan Çevik, Başkan Serhat Türkel'in daha önce kendileriyle görüşmesinde; "Yerin yanlış olduğunu kabul etmişti" dedi.Hayvan barınağının insanların yaşadığı yerleşime çok yakın olduğunu iddia eden İncesu Mahallesi sakini Arslan Çevik, "Burası, 5 mahallenin ortasında olmasının yanı sıra insan yerleşkesine de çok yakın. Tarım arazileri bu bölgede, evlerimiz buraya 500 metre uzaklıkta ve hayvanlarımız burada otluyor. Söylenilen gibi insan yerleşimine uzak bir bölgede değiliz" dedi.BURASI TARIM ALANI
Çevik, "Biz hayvanların korunmasına karşı değiliz. Hemen yanımızda OMÜ'nün kız öğrenci yurdu var, 10 bin öğrenci burada kalıyor. Hemen yanımızda içme suyu tesisi var. Barınağın belirlendiği yer çok yanlış. Daha önce belediye yetkilileri, buranın yanlış yer olduğunu ve vazgeçtiklerini bize bildirdi. 4 ay sonra ise tekrardan buraya yapmaya karar verdiler" diye konuştu.OY İSTEMEYE GELDİNİZ ŞİMDİ NEREDESİNİZ?
Öncelikli sorunlarının doğalgaz ve ulaşım olduğunu ifade eden mahalle sakini Nezahat Yıldız, "Mahallemizde hayvan barınağı istemiyoruz. Çoluk çocuğumuz ve hayvanlarımız var. Biz hayvan sevmeyen insan değiliz. Hepimizin hayvanı var. Sadece buraya barınak yapılmasına karşıyız. Neden doğalgaz gelmiyor? Neden onun için mücadele yok da hayvan barınağı yapmak için mücadele var? Oy isterken gelenlerin şimdi de gelmelerini istedik" diye konuştu.BARINAĞA DEĞİL, YERİNE KARŞIYIZ
Barınak yapılmasına karşı olmadıklarını ancak insan ve evcil hayvanların yakınına yapılmasına karşı olduklarını ifade eden İlkay Akça ise, "Hayvancılıkla geçimimi sağlıyorum. Burada büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar otlatılıyor. Çocuklar ineklerinin peşine geliyor. Köpekler koyunlara saldırsa? Köpek barınağının burada yapılmasına karşıyız" şeklinde konuştu.
Mahalle sakinleri, alanda barınak yaptırılmasına müsaade etmeyeceklerini ifade ederek, bundan sonraki muhataplarının kaymakamlık ve valilik olacağını belirterek, konuyu mahkemeye taşıyacaklarını dile getirdiler.KÖY SAKİNLERİNE UĞRAMADAN VİDEO ÇEKİP, GİTTİ!
Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda alanda gezdi, proje üzerine yetkililerle görüştü. Ancak köy halkının yanında uğramadan alandan uzaklaştı.
Yöre sakinleri, "2 ay önce görüştük; 'istemiyoruz' dedik. Belediye binasında konuştuk, 'evet burası olmaz' dediler. Önceki gün öğleden sonra geliyorlar, kepçe vuruyorlar. Mahalleye uğramadan çekip, gidiyorlar. Akşam aradık, Başkan Serhat Türkel telefonuna bakmadı. Yardımcısını aradık, 'yapacağız' dedi. Buraya kadar gelip, bir kapımızı çalmadan çekip gitti" diye konuştular.
Noyan Alper Cabbar










