Atakum Belediyesi, 6 Şubat depremlerinin ikinci yıl dönümünde Hasan Ali Yücel Gençlik Bilim ve Sanat Merkezi'nde 'Dayanışma ve Umut' adlı bir panel düzenledi. Depreme hazırlık, yapı güvenliği ve afet sonrasında sürecin işlenmesiyle ilgili bilgi paylaşımında bulunuldu. Ayrıca depremde hayatını kaybedenler için açılan fotoğraf sergisi, duygu dolu anlar yaşattı.
DEPREM BİLİNCİNİN ÖNEMİ VURGULANDIPanelin açılışını yapan Atakum Belediyesi Afet İşleri Müdürü Neslihan Tiryaki, depremin yarattığı acının hala taze olduğunu belirterek, toplumsal deprem bilincinin devam ettiğini vurguladı. Tiryaki, "Türkiye 6 Şubat 2023'te büyük bir felaketle ortaya çıktı. Deprem bilincini artırmak için Atakum Belediye Başkanımız Serhat Türkel liderliğinde Mahalle Afet Birliği Gönüllüleri ve Acil Müdahale Derneği ile iş yaparak, Samsun Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde gönüllü afet eğitimleri veriyor" dedi.YAPI GÜVENLİĞİ VE DEPREMİN ETKİLERİMimar İshak Memişoğlu, Türkiye'de yapı standartlarının devamsızlığının, depremlerde yıkımların artırıldığına dikkat edilerek, "Zemin etüdü eksikliği, tasarım kusurları ve deprem kurallarına uygun olmayan yapılar, büyüklara yol görünür.Jeoloji Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz ise sahada yaptığı incelemelerde zemine uygun yapılaşma olmadığını belirterek, "Binaların büyük bir kısmının üyelerinin zeminleri üzerine kurulmuş ve mühendislik hizmeti almış. Bu durum, birinci katların tamamen yok olmasına ve çökmesine neden oldu" dedi.
SAMSUN'DA DEPREM RİSKİNE DİKKAT ÇEKİLDİİnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hüseyin Talak, Samsun'un geçmişteki büyük depremler yaşadığını hatırlatarak, "1943 Ladik depreminde 4 bin 16 kişi hayatını kaybetti, 23 bin 785 ev yıkıldı. Samsun için yapılan risk analizlerine göre, gelecekte 50 yıl içinde bölgedeki 7,5 yıllık bir deprem olma olasılığı yüzde 27,4 olarak hesaplanıyor" ifadesini kullandı.Jeofizik Mühendisleri Samsun Şube Başkanı Özcan Özen ise şehirdeki jeolojik ve jeofizik etütlerin öneminin dikkate alınarak dikkat edilmesi, "Samsun'da yapılaşmaya açık alanlardaki depremler, heyelan ve taşkın riskleri detaylıca incelenmeli. Özellikle Atakum'un arka kesimlerindeki heyelan bölgeleri ve Kuzey Anadolu Fay Hattı göz önünde bulundurulmalı" dedi.
DEPREME KARŞI PLANLI ŞEHİRLEŞME ŞARTAtakum Belediye Başkan Yardımcısı Suat Yıldız, şehirdeki kayıtlı verilerin kaydedildiğini belirterek, "İyi bir şehirdeki veriler için doğru yer seçimi, jeoloji mühendisleri tarafından yapılan sağlam zemin etüdü, inşaat mühendisleri tarafından yapılan statik planlamalar ve mimarlar tarafından projelendirme sürecinde büyük önem taşıyor. Ancak geçmişten günümüze kadar 20 kez imar affı vardı. Bu yanlış uygulamalar nedeniyle Cumhuriyet tarihimizde 250 binden fazla hesapta öldük" diye konuştu.İhlas Haber Ajansı


