Samsun’un Atakum ilçesinde eğitim veren Atakum Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, doğal atık malzemelerle geliştirdikleri proje ile dikkat çekti. Öğrenciler, koyun yünü, keçi kılı ve çam ağacı yaprağını kullanarak ısı yalıtım levhası üretmeyi başardı.
LİSELİLERDEN GERİ DÖNÜŞÜMLE YENİLİKÇİ ÇÖZÜMÖğrenciler Ali Eren Beytekin, Mustafa Saraçoğlu, Yiğit Can Güneş ve Mustafa Emir Demirci, danışman öğretmenleri Zekai Işıkdemir rehberliğinde yürüttükleri projede; ekonomik değerini yitirmiş hayvansal ve bitkisel malzemeleri, çimento ya da su bazlı bağlayıcılarla birleştirerek yalıtım malzemesi haline getirdi.
“DOĞAL MALZEMELERLE YÜKSEK PERFORMANS”Proje hakkında bilgi veren Zekai Işıkdemir, amaçlarının piyasada kullanılan sentetik yalıtım ürünlerine çevreci bir alternatif sunmak olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
ÇAM YAPRAĞIYLA SIFIR MALİYETLİ YALITIMZekai Işıkdemir ayrıca çam yapraklarının da ısı yalıtımı açısından oldukça başarılı bir doğal kaynak olduğunu belirtti."Çam yaprağı sıfır maliyetli ve doğada bol bulunan bir malzeme. Projemizle hem geri dönüşüm sağladık hem de teknik olarak kullanılabilir bir ürün ortaya koyduk" dedi.
Geliştirilen yalıtım ürününün çatı altlarında ve ısı yalıtımı gereken alanlarda kullanıma uygun olduğu belirtilirken, projenin hem ekonomik hem de sürdürülebilirliği açısından örnek teşkil ettiği ifade edildi.İhlas Haber Ajansı


"Keçi kılı ve koyun yünü artık çöpe atılan malzemelerdi. Bunları değerlendirerek hem ekonomiye hem çevreye katkı sağlamak istedik. Ayrıca, 0.035 W/mK değerinde ısı iletkenlik katsayısıyla keçi kılı bazlı ürünümüz, piyasadaki birçok malzemeden daha verimli."


