Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Seramik ve Cam Atölyesi, geri dönüşüm odaklı bir projeyle atık camları sanata dönüştürüyor. Enstitüde, Kızılırmak Deltası’nda yaşayan 354 kuş türü ve bölgeye özgü bitkiler, cam füzyon tekniğiyle işlenerek sanat eserlerine dönüştürülüyor.
KIZILIRMAK DELTASI’NDAN İLHAM ALINIYORSamsun’un 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarında yer alan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Kızılırmak Deltası, bu projeye ilham kaynağı oldu. Seramik ve Cam Atölyesi, bölgenin doğal güzelliklerini ve biyoçeşitliliğini cam sanatına taşıyor.
"DELTADAN YANSIMALAR" PROJESİAtölyede yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Seramik ve Cam Atölyesi Bölümü Alan Şefi Zafer Kurt, bu yıl “Deltadan Yansımalar” temasıyla projeye devam ettiklerini belirtti. Kurt, “Kızılırmak Deltası’nda bulunan bitki florası ve 354 kuş türünden esinlenerek cam füzyon çalışmaları yapıyoruz” dedi.
GERİ DÖNÜŞÜMLE SANAT BULUŞUYORProje kapsamında pencere camları ve kırık camlar, atölyede yeniden işlenerek sanatsal figürlere dönüştürülüyor. Camlar, öncelikle fırınlama işleminden geçirilip belirlenen figürlere göre kesiliyor ve ardından özel boyalarla renklendiriliyor.
ATIK CAMLAR SANATSAL ESERLER OLARAK YENİDEN KAZANDIRILIYORZafer Kurt, sıfır atık ve geri dönüşüm anlayışıyla hareket ettiklerini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

Bu özel proje sayesinde doğanın güzellikleri sanata dönüşerek gelecek nesillere aktarılıyor. Samsun Olgunlaşma Enstitüsü, çevreci ve sanatsal çalışmalarıyla dikkat çekmeye devam ediyor.Demirören Haber Ajansı




"Atık camları sanatsal ve dekoratif bir hale getirerek doğaya yeniden kazandırıyoruz. Kızılırmak Deltası’nın zengin ekosistemini sanat yoluyla tanıtmayı amaçlıyoruz. Camları fırınlayarak ya da farklı tekniklerle şekillendirerek, hem sanata hem de çevreye katkı sağlıyoruz."


