Düzce Üniversitesi (DÜ) Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Yıldız, Batı Karadeniz bölgesinde yaşanan yağış düzensizliği ve kuraklığın bitki türlerinde değişime neden olduğunu açıkladı.NEMCİL BİTKİLER AZALIYOR, KURAKÇIL BİTKİLER ARTIYOR
Prof. Dr. Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya genelinde yağışlarda azalma ve sıcaklıklarda artış yaşandığını hatırlattı. Yıldız, "Batı Karadeniz nemli bir bölge olmasına rağmen, şu an mevsimsel kuraklık yaşanıyor. Bu durum nemcil bitki türlerinin azalmasına, kurakçıl bitki türlerinin ise çoğalmasına yol açıyor," dedi.
İKLİMSEL VE MEVSİMSEL KURAKLIK
İklimsel kuraklık ve mevsimsel kuraklığın farklı kavramlar olduğunu belirten Yıldız, "İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri iklimsel kuraklık yaşanan bölgelerdir. Ancak Batı Karadeniz, nemli bir bölge olmasına rağmen mevsimsel kuraklıkla karşı karşıya," ifadelerini kullandı.
YAĞIŞ DÜZENSİZLİĞİ VE TARIMSAL ÜRETİM
Prof. Dr. Yıldız, iklim değişikliğinin etkileri görülmeden önce de dönemsel kuraklıkların yaşandığını belirterek, "Değişen yağış rejimi nedeniyle artık yağışlı bölgelerde bile mevsimsel kuraklıklar görülmeye başlandı. Bu durum, bitkilerin uzun süre ayakta kalma stratejisi geliştirmesine neden oluyor," dedi.
TARIM ALANLARINDA SULAMA VE BİTKİ TÜRLERİNDE DEĞİŞİM
Tarım alanlarında sulamayla bu durumun bir nebze olsun önüne geçilebildiğini belirten Yıldız, "Tatlı su kaynaklarındaki azalmanın tarımda da sıkıntı oluşturmaya başladığı gözlemleniyor. Çiftçilerimiz daha az su ihtiyacı olan üretim şekillerine yöneliyor. Tarımda yetiştirilen bitki türlerinde değişim gözleniyor," diye konuştu.
YAĞIŞ ORANLARINDAKİ DEĞİŞİM
Prof. Dr. Yıldız, iklim değişikliğine bağlı kuraklık söyleminin 20-30 yıllık verilerle değerlendirilebileceğini belirterek, "20-30 yıllık verilere göre yağış oranlarında yüzde 25 azalma var. Ancak asıl sorun yağış düzensizliği. Uzun süre kurak bir iklim ve aniden yağışın boşalması gibi durumlar var," dedi.Anadolu Ajansı