Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, buğday üretiminde yaygın olarak görülen ve ciddi verim kayıplarına yol açabilen kök ve kökboğazı çürüklüğü hastalığına karşı üreticileri uyardı.VERİM KAYBI YÜZDE 50’Yİ AŞABİLİYORTürkiye tarımı için stratejik öneme sahip olan buğdayda, söz konusu hastalığın ürün kaybına neden olabileceğini belirten Sağlam, "Yüzde 10 ila yüzde 40 oranında verim kaybı meydana gelebilir. Uygun olmayan mevsim koşulları ve yanlış üretim yöntemleriyle bu oran yüzde 50’nin üzerine çıkabiliyor" dedi.
HASTALIĞIN NEDENLERİ VE ETKENLERİHastalığa neden olan başlıca etmenler arasında Fusarium culmorum, Gaumannomyces graminis, Bipolaris sorokiniana ve Rhizoctonia cerealis gibi patojenlerin yer aldığını belirten Sağlam, bu organizmaların toprakta ve bitki kalıntılarında iki yıldan fazla süre canlı kalabildiğine dikkat çekti.
ALINABİLECEK ÖNLEMLER NELER?Üreticilerin verim kaybını önlemek için alabileceği tedbirleri sıralayan Sağlam, şu önerilerde bulundu:
PAS VE LEKE HASTALIKLARI DA GÜNDEMDEHavaların ısınmasıyla birlikte pas hastalıkları, külleme ve septoria yaprak lekesi gibi diğer tehditlerin de gündeme geldiğini ifade eden Sağlam, çiftçilerin hububat alanlarını dikkatle gözlemlemeleri ve sadece ruhsatlı ilaçları tercih etmeleri gerektiğini vurguladı.
TEKNİK DESTEK İÇİN TARIM MÜDÜRLÜKLERİ DEVREDEİbrahim Sağlam, üreticilerin ilaçlama dozları ve uygulama yöntemleri hakkında detaylı bilgi almak üzere il ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerine başvurabileceklerini de hatırlattı.
İhlas Haber Ajansı


- Toprak işlemesinin doğru yapılması
- Uygun ekim derinliğinin uygulanması
- Konukçu olmayan bitkilerin tercih edilmesi
- Dayanıklı tohum çeşitlerinin kullanılması
- Dengeli gübreleme
- Mikro besin eksikliklerinin giderilmesi


