ÖZEL HABER | Samsun'un Canik ilçesinde 27 Nisan gecesinde bir akaryakıt istasyonunun araç yıkama bölümüne tonlarca kaya parçasının ve toprağın kayması sonucu meydana gelen heyelanda, iki kız çocuğu ve baba hayatını kaybederken anne enkazın altından yaralı olarak kurtarıldı.Bu vahim olay sonrası dev kayalıkların dibindeki diğer işletmelerin de heyelan riskiyle karşı karşıya olduğu günlerce yazıldı. Uzmanlar günlerce bölgenin barındırdığı heyelan riskine dikkat çekti.YAŞANAN İLK OLAY DEĞİLDİCanik ile Tekkeköy ilçeleri arasında heyelan riski taşıyan dev kaya kütlelerinin dibinde onlarca iş yeri bulunuyor. Büyük çoğunluğu akaryakıt istasyonu ve araç alım satım galerileri. Yıllar önce bir binanın arka cephesine dev kaya parçaları düştü. Yakın zamanda yol kenarındaki AVM-otel projesi olduğu öne sürülen alanda dinamit patladı.CAN GÜVENLİĞİ TEHLİKEDE!
Bölgenin ‘ticari alan’ olması, ne zaman ve nasıl imara açıldığı günlerce tartışıldı. Büyük oranda heyelan riski taşıyan bir bölgenin imara açılması ‘akıl dışı’ olarak yorumlandı. 3 kişinin hayatını kaybettiği olay sonrası, o bölgedeki diğer işletmelerde de can güvenliğinin tehlikede olduğu gözler önüne serildi.KONU CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN MASASINDA
Asarağaç olarak bilinen bölgede dev kayalıkların dibindeki işletmelerle ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın masasına detaylıca rapor gitti. Erdoğan'ın imzasıyla kararname yayınladı. 22 Mayıs'ta yayınlanan kararnamede, heyelan riski taşıyan işletmelerin olduğu alan "riskli bölge" ilan edildi.Kararnamede ilgili bölgenin krokisine yer verilirken, kayalıkların dibinde bulunan işletmeler ‘afet riski’ nedeniyle dönüştürülmesi kararlaştırıldı.RESMİ GAZETEDE YAYINLANDI
23 Mayıs 2025 Cuma günü Resmi Gazete’de yayımlanan Sayı: 32908/Karar Sayısı: 9875 nolu Cumhurbaşkanı Kararı’nda, “Samsun İli, Tekkeköy İlçesi, Asarağaç Mahallesi sınırları içerisinde bulunan ve ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın riskli alan ilan edilmesine, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 2’nci maddesi gereğince karar verilmiştir.” denildi.Bu işletmeler arasında Samsun Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Mustafa Demir'e ait araç alım satım galerisi de bulunulurken, yine çok sayıda akaryakıt istasyonu, otomobil sektöründe faaliyet gösteren işletmeler ve bazı üretim merkezleri yer alıyor.
HEYELANIN DİBİNE İMAR OLMAZMIŞ!Gazetemizin gündeme getirdiği ‘kayalıkların gölgesindeki işyerlerine nasıl imar verildi’ sorusu yanıt buldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla heyelan riski taşıyan işletmelerin olduğu alan "riskli bölge" ilan edildi.




Heyelan riski taşıyan Asarağaç bölgesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzaladığı kararname sonucu ‘afet alanı’ ilan edildi.

Canik ile Tekkeköy ilçeleri arasında dev kaya kütlelerinin dibinde onlarca iş yeri bulunuyor. Büyük çoğunluğu benzinlik istasyonu ve araç alım satım galerileri olan işletmeler tahliye edilecek.
İLGİLİ HABER
Heyelanın Dibine İmar Nasıl Olur?
29 Nisan 2025 tarihli HHALK GazetesiNoyan Alper Cabbar
O heyelanlı bölgenin dibine imar verenler,inşaat ruhsatı vererek işletmeye açanlar, kaçak ilaveler yapanlara göz yumanlara hesap sorulmalı, hesap vermeliler.
Şimdi demir düşünsün