İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, 19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında alınan kararların ardından yaşanan ekonomik dalgalanmalara dikkat çekti. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Usta, yaşanan gelişmelerin Türkiye ekonomisine olan etkilerini detaylı verilerle değerlendirdi.TL'DEKİ DEĞER KAYBI EKONOMİK KAZANIMLARI GERİ ALDI
Usta, İmamoğlu hakkında alınan diplomatik iptal ve gözaltı kararı sonrasında Türk Lirası’nın dolar karşısında %3,5 ila %4 arasında değer kaybettiğini belirtti. Bu değer kaybının, son dönemde halkın sırtına yüklenen ekonomik programla elde edilen kazanımları bir günde yok ettiğini vurguladı.

“Biz gerek Yüce Meclis’te gerekse diğer tüm mecralarda, siyasi bir reform yapılmadan, demokrasi ve hukukun üstünlüğü tam anlamıyla tesis edilmeden ekonomide atılacak adımların yetersiz kalacağını, bu yönetim anlayışıyla her an her şeyin tersine dönme ihtimalinin bulunduğunu dile getirmiştik. 19 Mart’ta yaşanan gelişmeler tam da bunu göstermiştir.”TÜRKİYE, DIŞ KAYNAK BAĞIMLILIĞININ RİSKLERİYLE YÜZ YÜZETürkiye ekonomisinin hem kamu hem özel sektör düzeyinde yüksek dış borç yükü taşıdığını ifade eden Usta, siyasi istikrarsızlığın bu borçların maliyetini artırdığını ve dış kaynakların akışını sekteye uğrattığını belirtti.Gerçek bir yapısal reform yapılmadan; yalnızca vergi, faiz ve kur politikalarıyla oluşturulan programın sürdürülebilir olmadığını savunan Usta, “Son bir yılda kurun baskılanması nedeniyle TL’nin değer kaybetmesi sonucu doğabilecek negatif bir enerji birikti,” diyerek kur geçişkenliğinin yüksekliğine işaret etti."EKONOMİ DIŞSAL BİR ŞOK YAŞADI"İktidarın aldığı kararın demokratik normlarla bağdaşmadığını ve bu nedenle büyük bir siyasi istikrarsızlık riski doğurduğunu söyleyen Usta, bu gelişmenin ekonomi üzerinde doğrudan ve dolaylı maliyetler yarattığını söyledi.
“Zira 19 Mart’ta yaşanılanlar tamamen dışsaldır. Yani ekonomi dış bir şok yemiştir ve bunun sonuçlarını maliyet olarak adlandırmak gerekir.”YATIRIMCI GÜVENİ SARSILDI, ENFLASYON HEDEFİ RİSKE GİRDİUsta, yaşanan gelişmelerin yatırım iştahını düşürdüğünü ve uzun vadeli büyüme potansiyelini zayıflattığını belirtti. Kurdaki artışın enflasyona etkisinin de göz ardı edilemeyeceğini dile getiren Usta, şunları söyledi:
“Kurdaki %10’luk bir değişimin enflasyona 2,5 ila 2,7 puan etkisinin olacağı yapılan araştırmalarla ortaya konulmuştur. Bu durumda yılsonu enflasyon hedefinin tutturulması da imkansız hale gelmiştir.”DÖVİZ AÇIĞI VE BORÇLAR ÜZERİNDEKİ YÜK ARTTIUsta, firmaların net döviz açıklarının ve merkezi yönetimin döviz cinsinden borçlarının kur değişiminden doğrudan etkilendiğini belirtti. 2024 Aralık itibarıyla firmaların net döviz açığının 141,93 milyar dolar olduğunu vurgulayan Usta, 1,4 TL’lik kur artışının maliyetini 198,7 milyar TL olarak hesapladı.Merkezi yönetimin 196,5 milyar dolarlık değişken ve dövize endeksli borcuna dikkat çeken Usta, bu kalem üzerinden 275,1 milyar TL’lik bir etki oluştuğunu belirtti. Ayrıca, iç borç faiz tutarlarının kurdaki %20’lik artışla %46 oranında yükseldiğine dikkat çekti.BÜTÇEYE 126 MİLYAR TL’LİK ETKİUsta, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in geçmişte yaptığı bir açıklamayı da hatırlatarak, kur artışının bütçeye maliyetini şöyle ifade etti:
“Döviz kuruna müdahalenin yan etkileri bütçeye büyük zarar verir. TL’nin döviz kuru karşısında 1 lira değer kaybetmesi bize yaklaşık 90 milyar liraya mal oluyor.”Bu oranla birlikte 1,4 TL’lik kur kaybının bütçeye maliyeti yaklaşık 126 milyar TL olarak hesaplandı.HALK YİNE FATURAYI ÖDÜYORSonuç olarak Usta, ekonomik programla elde edilen sınırlı kazanımların, siyasi müdahaleler nedeniyle kısa sürede heba edildiğini belirtti:
“Son 1,5-2 yıldır halka büyük bedeller ödetilerek, milletten sabır ve fedakarlık beklenerek alınan 1 arpa boyu mesafeyi de hükümet ziyan etmiştir. Bu hatanın faturasını başta büyük halk kitleleri olmak üzere, bütün iş dünyası ve çalışanlar fakirleşerek ödeyecektir…”Haber Merkezi