Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Levent Kuruoğlu, Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Necdet Güneysu, Eğitim İş Şube Başkanı Rüstem Kara, Eğitim Sen Şube Başkanı İsmail Yavuz, 2016 yılına yönelik eğitimdeki beklentilerini açıkladı. Samsun'da taşımalı eğitim ile ilçelerde okulların fiziki yetersizliklerinin büyük sorun oluşturduğunu belirten sendika başkanları, okullarda eğitimcilerin yerine okul velilerinin talepleri dikkate alınarak yöneticilik yapılmasının büyük sorun oluşturduğuna dikkati çekerek, eğitim kurumlarında güvenlik zafiyeti yaşandığına işaret etti.
Türk Eğitim Sen Samsun Şube Başkanı Levent Kuruoğlu, Türk eğitim sisteminin köklü sorunları olduğunu belirtti. Milli Eğitim Bakanlığı'na her atanan ismin kendisine göre değişiklikler yaptığını öne süren Kuruoğlu "Bu popilist yaklaşımlar öğrencilerin geleceğini sıkıntıya sokuyor. Bu yaklaşımlardan vazgeçilmeli. Okullarda yaşanan asayiş olaylarını görüyoruz. Okullarda güvenlik sağlanmalıdır. Özel okullara öğrenci başına 3 bin lira destek veriyoruz. Biz devlet okulları için öğrenci başına 100 lira talep ediyoruz. Okulların bütçeleri olsun. Kendi kalitesini artırmaya yönelik çaba içerisinde olsunlar. Siyasi açıklamalarla eğitimin kalitesi artırılmaz "dedi.
-001.jpg)
OKULLARI VELİLER YÖNETİYOR
Son dönemde öğrenci merkezli bir eğitim anlayışının büyük bir hüsrana uğradığını öne süren Kuruoğlu" Okul idarecilerinin okulu yönettiği değil, okul velilerinin okulu yönettiği bir yönetim modeline geçildi. 'Öğrenciyi değerli kılacağız' diye öğretmeni ve öğrenciyi değersiz hale getirdik. Eğitimde 'herşey rahat olsun' dedik, yıllarımız heba oldu. Öğretmenlerimiz itibarsızlaştırıldı. Öğrencilerin ve öğretmenlerin itibarı tekrar verilmelidir. Öğretmenlerimizin Türkiye şartlarda yaşamını sürdürmek için gelir artışının sağlanması gerekiyor "diye konuştu.
-005.jpg)
TAŞIMALI EĞİTİM BÜYÜK SORUN
Eğitim Bir Sen Samsun Şube Başkanı Necdet Güneysu ise Samsun'da taşımalı eğitimin büyük bir sorun olduğunu vurguladı. Samsun'un kırsal kesiminde bulunan okullarında fiziki iyileştirme yapılması gerektiğinin altını çizen Güneysu "Taşımada ki sorunların halledimesi lazım. Bu ciddi bir sorun oluşturuyor. Öğrencilerimizin hayatı söz konusudur. Ayrıca norm fazlası öğretmenlerin zorunlu tainlerigeçtiğimiz hafta istekleri dışında başka okullara atandılar. Buna da mağduriyetler oluşmaması adına karşı çıktık "dedi.
-005.jpg)
OKULLAR ÖĞRENCİLERİ YETMİYOR
Eğitim Sen Samsun Şube Başkanı İsmail Yavuz ise, 2015-2016 yılı eğitim döneminin ilk yarısının tamamlanmak üzere olduğuna dikkati çekti. Türk eğitim sisteminin yapısal sorunları olduğuna dikkati çeken Yavuz " Geçici tedbirler alınarak bu sorun halledilemez. Yandaş atamaları, 657 kanunda değişiklik yapılması talepleri gibi büyük sorunlar karşımızda duruyor. Geçen sene 'dershaneler kapatılıyor' diye, eğitimde gizli özelleştirme yapıldı. Devlet özel okullara öğrenci başına 3 bin lira teşvik veriliyor. Bunu eğitimde ki özelleştirmenin temel taşları olarak görüyoruz. 13 yılda eğitim sorunu çıkılmaz bir hale geldi. AK Parti gün geçtikçe eğitimi dinseleştirdi. 21. yüzyılda kalkınmak isteniyorsa bilimsel eğitim modeline geçilmeli. Samsun'da okulların fiziki yapıları yetersiz. 4+4+4 eğitim sistemi ile okullar bölündü ve şunda eğitim kurumlarında bir sıkışmışlık var "ifadelerini kullandı.
-004.jpg)
GÜVENLİK ZAAFİYETİ VAR
Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara ise şunları kaydetti; "Eğitimde son 13 yılda bilimsellikten uzaklaşıldı. Sınav sistemi öğrencilere bir kazanım sağlamıyor , sağlığını bozuyor. Okul başarı puanlarının kaldırılması lazım merkezi sınavlara göre öğrenciler yerleştirilmelidir. Samsun'da 266 adet birleştirilmiş sınıf var. Bu sınıflarda öğrenciler zor şartlarda eğitim görüyorlar. Ayrıca okullarda ciddi güvenlik zaafiyetleri söz konusu. Uyuşturucu ve yaralama olaylarında artışlar söz konusudur"