İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, TBMM Deprem Araştırma Komisyonunda Samsun'un depreme hazır olmadığını belirterek "Deprem, ıslık çalıyor ama duyan yok" dedi.
Depreme karşı alınabilecek önlemlerin ve depremlerin zararlarının en aza indirilmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan TBMM Araştırma Komisyonu'nda yer alan Yaşar, komisyon toplantısında yaptığı değerlendirmede Samsun'un depreme hazır olmadığının altını çizerek, gerekenlerin bir an önce yapılmasını talep etti.

DEMEÇLER VERİLİYOR
SONRA UNUTULUYOR
Toplantıda seçim bölgesi Samsun'un depreme hazırlıklı olup olmadığı hususunda bilgi ve fikirlerini paylaşan Yaşar, "Yaşanan her depremin ardından demeçler veriliyor da yapılması gerekenler için atılması gereken adımların atılmadığını bir sonraki depremde görüyoruz maalesef. Samsun'un, tehlikeli deprem bölgesi olduğunu hatırlatmak isterim. 26 Kasım 1943 günü Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun orta kesiminde, Lâdik ile Tosya arasında Mw 7.2 büyüklüğünde çok yıkıcı bir deprem olmuş, yaklaşık bin kişi hayatını kaybetmiştir. Samsun ciddi bir deprem riski altındadır. Mevcut yapı stokumuza baktığımızda en az yüzde 50’si, 60’ı ya denetimsiz ya kaçak ya da ruhsata aykırı kontrolsüz biçimde yapılmış. Bu durum da Samsun'un olası bir depremde ne derece risk altında olduğunun göstergesidir "dedi.

SAMSUN, ALINAN
BİR TEDBİR VAR MI?
Yaşar, konuşmasına "Dünyanın en tehlikeli fay hattı olan 'Kuzey Anadolu Fay Hattı'na 5060 km mesafede bulunan Samsun'da yani yaşadığımız şehirde ne kadar güvendeyiz? Depreme ne kadar hazırlıklıyız? Bu konuda alınan bir tedbir var mı? Şu anda şehirde depreme hazırlık olarak ne yapılıyor? Kilometrelerce uzaklıkta olsak bile Kuzey Anadolu Fay Hattı ile aynı güzergâh üzerindeyiz. Alt belediyeler (ilçe belediyeleri) ne kadar hazır?" sorularını gündeme taşıdı.
İYİ Partili Yaşar, TBMM komisyonunda Samsun'un depreme hazır olmadığını gündeme taşıdı. Yaşar, kent yapı stoğunun yarısından fazlasının depreme dayanıksız olduğunu ileri sürdü. N.Alper CABBAR