
Samsun Baro Başkanı Gürbüz, Avukatlık Yasa Tasarısı'nda yer aldığı iddia edilen belli sayının üzerinde üyesi olan baroların bulunduğu illerde dileyenin alternatif baro açmasına olanak sağlayan düzenlemeye tepki gösterdi. Gürbüz, "Alternatif Baro kabul edilemez "dedi.
Samsun Baro Başkanı Kerami Gürbüz, Avukatlık Yasası’nda yapılacak değişikliklerle ilgili kamuoyunda yer alan bazı düzenlemeleri yaptığı yazılı açıklama ile değerlendirdi. Şu ana kadar paylaşılan somut bir değişiklik tasarısının bulunmadığına dikkati çeken Gürbüz, belli sayının üzerinde üyesi olan baroların bulunduğu illerde dileyenin alternatif baro açması yani çoklu baro sistemine geçilmesine yönelik düzenlemeye tepki gösterdi.
GÜRBÜZ ÇEKİNCELERİ SIRALADI
Gürbüz, "Dileyenin kendi ideolojisine, dünya görüşüne, inanç ve anlayışına göre barolar kurabilmesi demektir. Avukat cübbelerinin kiminin siyah, kiminin sarı, kiminin mavi, kiminin de pembe olması demektir. Barolar aracılığıyla vatandaşa doğrudan adalet hizmeti sunan ve bugünkü işleyiş düzeylerine uzun yıllara dayalı emek ve tecrübeyle ulaşılan CMK Zorunlu Müdafiilik ve Adli Yardım hizmetlerinin aksaması, burada da karmaşaya yol açılarak vatandaşın mağdur edilmesi demektir. Yargının diğer mensuplarının (hakim, savcı) soruşturma-kovuşturma-yargılama yaparken, iddianame-karar yazarken 'ilgili avukatın bağlı olduğu baroya göre tavrını belirledi' şeklinde sürekli töhmet altında kalması, bu da yargının kaosa sürüklenmesi demektir. Yargının kurucu unsuru ve ayrılmaz parçası olan avukatlığın ve avukatların sonunu getirmek demektir. Hukuk devletini yok etmek demektir. Devletin tekçi (üniter) yapısına darbe vurmak demektir "dedi.
DİYALOG ÇAĞRISI
Samsun Baro Başkanı Gürbüz şöyle devam etti; "Bu nedenlerle belli sayının üzerinde üyesi olan baroların bulunduğu illerde dileyenin alternatif baro açması yani çoklu baro sistemine geçilmesi gibi bir düzenlemeyi kabul edebilmemiz mümkün değildir. Böyle bir düzenlemenin komisyonlar aşamasında da, genel kurul aşamasında da TBMM’nin gündemine dahi gelmemesi gerekir. Avukatlık Yasası’nda yapılacak değişiklik ile ilgili tüm süreç mutlaka ilgili taraflar ile istişare edilerek yürütülmeli bu konuda ilgili kurumların ve yasa koyucunun tek muhatabı TBB ve barolar olmalıdır " Feride İÇKİLLİ
Yorum Yazın