Atatürk'ün Samsun'a çıktığı 19 Mayıs 1919'da telgraf çektiği bina olduğu gündeme gelen ve vatandaşların sosyal medyadan 'araştırılmadan yıkılmasın' dediği binayı dün Büyükşehir Belediyesi araştırmaları beklemeden yıktı. Araştırmacı Tarihçi Yazar Baki Sarısakal, "O bina yıkılmasın, telgrafhane mi bakalım "dedi, ADD Samsun Şubesi inceleme başlattı ancak 'Büyükşehir Belediyesi beklemedi'.

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin Saathane Meydanı'nda devam ettirdiği dönüşüm projesinde Telgrafhane Sokak üzerinde yer alan yıkımı söz konusu olan eski bir binanın, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da kurtuluş mücadelesi başlatmak için Samsun'a çıktıktan sonra telgraf çektiği 'Ve vatan kurtuldu' dediği telgrafhane olduğu iddiası gündeme gelmişti. Vatandaşların sosyal medyadan 'araştırmadan yıkılmasın çağrısı' üzerine Atatürkçü Düşünce Derneği(ADD) Başkanı Işık Özkefeli, konunun gündemlerinde olduğuna işaret etmişti. Özkefeli, "Samsun halkı burayı Atatürk'ün telgraf çektiği alan olarak biliyor. Bu konu araştırılmalı. Hemen bina yıkılmamalı. Tarihçilerimiz konuyla ilgili çalışıyorlar "demişti.

TARİHÇİ SARISAKAL
ŞAŞIRDI: YIKMIŞLAR
Sosyal medyada paylaşılan iddia ile ilgili Samsunlu Araştırmacı Tarihçi Yazar Baki Sarısakal'dan da açıklama gelmiş ve Sarısakal, o bölgede bir çok binanın araştırmalarında elinden geçtiğini, hepsini gezdiğini belirterek, 'Bina yıkılmasın bir bakalım' uyarısı yapmıştı. Ancak tüm bu çalışmalar yapılırken, Büyükşehir Belediyesi yapılan çağrıları dikkate almadı ve 'binayı dün yıktı.' Sarısakal, "Telgrafhane Sokak'ta bir telgrafhane binası vardı. Ancak o bina mı bilemiyorum" diyerek gittiği yerde binanın yıkılmış olduğunu gördü.

ADD'DEN YIKIMA TEPKİ
ADD Samsun Şube Başkanı Işık Özkefeli, telgrafhane binası olduğu iddia edilen yapının 'apar topar' yıkılmasına tepki gösterdi. Konunun gündemlerinde olduğunu, araştırma yaptıklarına yönelik kamuoyuna duyuruda bulunduklarını hatırlatan Özkefeli, "Samsun halkı, Atatürk'ün kente çıkışında bu binada telgraf çektiği yönünde bir algıya kapıldı. Biz bu konunun gündemimizde olduğunu duyurduk. Tarihçilerimizden aldığımız ve yaptığımız araştırma sonucu o dönemde Samsun'da valilik, askeri ve resmi olmak üzere üç telgrafhane binası olduğu ve söz konusu binanın Atatürk'ün kullandığı bina olmadığı sonucuna vardık. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, o dönem günümüzde var olmayan İstiklal okulundan telgraflarını çekti. Ancak sokağın isminin Telgrafhane olması, o binanın tarihi statüde olabileceğini ortaya koyuyor. Bizim tepkimiz, binanın apar topar araştırılmadan yıkılmasınadır. Kamuoyunda bir hassasiyet oluşmuşken, sabahın en erken saatinde yangından mal kaçırır gibi binayı yıkmak nasıl bir anlayıştır?" açıklamasında bulundu.

Yıkımı söz konusu olan binanın, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktıktan sonra telgraf çektiği bina olup olmadığı tartışılırken, Büyükşehir'in iş makineleri binayı yerle bir etti.

Haber: Zekeriya FIRAT