TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "400 bin aile doğrudan üretici olarak, on binlerce aile fındık nakliyesi, işlenmesi, ticareti, işçiliğinden, yüz binlerce esnaf ailesi de fındığın yarattığı ekonomik değerden faydalanarak geçimini sağlıyor. Karadeniz bölgemizin ekonomisinin büyük bölümü fındığa dayalıdır. Ülkemiz de fındık üretimi ve ihracatında dünyada bir tekeldir" dedi.
ARZ TALEP KURALI FINDIK
PİYASASINDA İŞLEMİYOR
Buna rağmen, 'fındıkta satıcısı çok, alıcısı çok az' olan oligopol piyasa yapısı yüzünden fındık fiyatını ülkemizin belirleyemediğine dikkat çeken TZOB Başkanı Bayraktar, "Arz talep kuralı fındık piyasasında işlemiyor. Ürün az olduğunda bile fiyatların yükselmediğini geçtiğimiz yıllarda gördük. 400 bin üreticimizin fındık fiyatında söz hakkı yok. Çünkü alivre satış var, lisanslı depolar yaygın olmadığı için emanet usulü var, ürün ihtisas borsaları yok. Piyasada haksız rekabet ve tekelci bir ortam mevcut" dedi.
TMO PİYASADA YER ALMALI
Üreticinin kaderinin alıcıya ve ithalatçıya bağlı kaldığına dikkati çeken Bayraktar, çözüme yönelik olarak şunları kaydetti: "Fındıkta fiyat sorununun çözülmesi için Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) piyasada olmasından başta çare yok. Ürün ihtisas borsaları ve bu kapsamda fiyatın ülkemizde belirlenmesi için fındık borsası kurulmalı, lisanslı depolar yaygınlaştırılmalıdır. Fındıkta ürün ihtisas borsalarıyla çiftçilerimizin ürün senedine karşılık sıfır faizli kredi alması sağlanmalıdır. Alivre satışlara ve emanet usulüne bir son verilmelidir."
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "TMO; enflasyon, maliyetler ve üretici refahını göz önünde bulundurarak fiyat açıklaması gerekiyor. TMO, yüksek kesimlerde de fındık alımı için geçici alım merkezi oluşturmalı, müdahil kurum olarak piyasada etkin ve hızlı alım gerçekleştirmelidir" dedi. E. Caner CABBAR