Samsun’da, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi ve Samsun Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde leyleklerin yuva yapabilmesi için özel platformlar yerleştirildi.UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası, göçmen kuşlar için büyük önem taşıyor. Bölgede mevcut leylek yuvalarının güçlendirilmesi ve yeni yuvalar oluşturulması amacıyla yapılan çalışma kapsamında, 5 platform bölgeye yerleştirildi.
LEYLEKLER DAHA GÜVENLİ ORTAMDA YUVALARINI KURACAKKızılırmak Deltası Sulak Alan Kuş Cenneti Sorumlusu Kadir Yılmaz, yapılan çalışmanın önemine değinerek şu bilgileri paylaştı:
Elektrik direkleri gibi tehlikeli alanlara yapılan yuvaların leylekler için risk oluşturduğunu belirten Yılmaz, bu yeni platformların kuşların sağlıklı bir üreme dönemi geçirmesine katkı sağlayacağını ifade etti.
DELTA BÖLGESİNDE 1000 ÇİFTE YAKIN LEYLEK ÜRÜYORKızılırmak Deltası ve çevresinde yapılan kuş gözlem çalışmaları, bölgede yaklaşık 950 çifte yakın leyleğin yuvalandığını ortaya koydu. Yılmaz, bu rakamın civardaki alanlarla birlikte 1000 çifti bulduğunu belirterek, leyleklerin her yıl Afrika’dan deltaya gelerek burada ürediğini ve yavrular büyüdükten sonra güney bölgelere göç ettiğini aktardı.
Projeye yönelik çalışmalarda yuvaların dolması halinde yeni platformlar eklenmesi planlanıyor.Kızılırmak Deltası’nda leyleklerin yaşam alanlarını iyileştirmek için başlatılan bu proje, doğa koruma adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.Anadolu Ajansı

"Kızılırmak Deltası, Bafra, 19 Mayıs ve Alaçam ilçelerinin sınırları içinde yer alan, 56 bin hektarlık geniş bir alan. Türkiye’de gözlemlenen 500 kuş türünün 365’i burada bulunuyor. Özellikle baharın müjdecisi olan ak leylekler, kış mevsiminin sona ermesiyle deltaya gelerek yuvalarını onarıyor veya yeni yuvalar kuruyor. Yerleştirdiğimiz platformlarla leylekler artık daha güvenli bir ortamda yuvalarını kurabilecek."


