Manzum nedir edebiyat ile ilgilenenlerin ve öğrencilerin araştırmış olduğu bir konudur. Bu yazı çeşidinde genelde duygulara ve hislere yer verilir. Bu yazılar ölçü ve kafiyeye uygun bir şekilde yazılır. Bu eserlerin sanat değeri taşıyanları şiir olarak isimlendirilir. Klasik Türk Edebiyatında şairlerin kullanmış olduğu kalıplaşmış sanatlı sözler de manzum olarak isimlendirilir. Her manzum eserin şiir olduğunu söylemek doğru olmaz.
Manzum eserlerin şiir özelliğinin olması için duygu ve heyecan açısından sanat değeri taşıması önemlidir. Bunun yanında okuyucularda güzel duygular uyandırma özelliği bulunur. Manzum hikayelerde çoğunlukla ders veren, toplumu ilgilendiren, etkileyici ve öğretici hikayeler ele alınır. Bunun yanında manzum eserlerin bazılarında konuşmalar da yer alabilir.
Manzum Eserlerin Özellikleri Nelerdir?- Manzum eserlerde toplumu ilgilendiren olaylardan bahsedilir.
- Manzum hikayelerde her olay görülebilir. Sıradan olayların yanında sosyal olaylara da yer verilebilir.
- Bu eserlerde karşılıklı konuşmalar ve sohbetler geçebilir.
- Manzum hikayeler beyit, dörtlük ve bent şeklinde yazılabilir.
- Bu eserlerin anlamları alttaki dizelerde de görülebilir.
- Dizelerin uzunlukları birbirinden farklılık gösterebilir.
- Manzum eserlerde uyaklara ve ölçülere dikkat edilir.
- Bu yazılar konu açısından hikaye türü ile aynı özellikleri gösterir.
- Manzum eserlerin düz yazılardan bir farkı bulunmaz. Bu eserlerin düz yazıdan tek farkı dize şeklinde yazılmasıdır. Şiirsellik bulundurmaz. Redif ve kafiye bulunduran yazılardır.
- Manzum eserlerde kötü, iyi, toplumsal, sosyal konular ele alınır.
Merdiven şiiri Ahmet Haşim’in kaleme aldığı eserlerden biridir. Ahmet Haşim eserinde insan ömrünü, insanın merdivenden çıkmasına benzetir. İnsanlar bir merdiveni çıkmaya başladığında yorulur. Ahmet Haşim’de şiirinde gençlik ile yaşlılık arasındaki dönemi bir merdivene benzetir. Güneş rengi yaprak, solmuş bir yapraktır. İnsanların saçının beyazlayıp dökülmesine sonbaharda dökülen ağaç yapraklarına benzetir.
Ahmet Haşim’in annesinin ölümü şairi derinden sarsmıştır. Bundan sonra şair ölümü düşünmeye başlamış ve ölüm korkusu yaşamıştır. Bu nedenle de sürekli ölüm temalı şiirler kaleme almıştır. Şair, sembolizm akımını benimsemiştir. Sembolizmde ise ahenk ile musiki her zaman ön plandadır. Merdiven şiirinde şairin ruh halini net bir şekilde görülür. Ahmet Haşim’e göre şiirlerde anlamın açık bir şekilde verilmemesi önemlidir.