Samsun’un tescilli lezzetlerinden biri olan ve hem yerli hem de yabancı ziyaretçilerin ilgisini çeken Samsun simidi, geleneksel üretim yöntemiyle öne çıkıyor. Amasya’dan temin edilen özel un ve Samsun’un doğal suyu ile hazırlanan bu simit, sıcak pekmez kazanında haşlanıp bol susamla kaplanıyor ve odun ateşinde pişirilerek kendine özgü lezzetini kazanıyor.
ÖZEL UN, SICAK KAZAN, ODUN ATEŞİSamsun’da yıllardır simit ustalığı yapan Hasan Şen, Samsun simidinin farkının kullanılan malzemelerden kaynaklandığını belirtti. Şen, “Unu özel çekimdir, ekmek unlarından farklıdır. Hamur, sıcak pekmez kazanında haşlandıktan sonra bolca susamlanarak fırına verilir. Samsun'un suyu ve özel çekim unu, bu simidi diğerlerinden ayıran en önemli etkenlerdir” dedi.
DÖNÜŞ YOLUNA SİMİT ALMADAN ÇIKMIYORLARBayram tatili dolayısıyla Samsun’a gelen ziyaretçilerin dönüş yolculuğunda Samsun simidini yanlarında götürdüklerini söyleyen fırıncı Muhammet Çevrim, “Simit Samsun'un en meşhur yiyeceklerinden biridir. Yapımında un, maya, pekmez ve susam kullanılır. Odun ateşinde daha iyi olan simit, 4-5 dakikada pişer. Her şehrin simidinin kendine has özellikleri var. Sıcak kazanı olan Samsun simidine Amasya'nın unundan, Samsun'un suyundan yapılır. Simit, 1-2 gün bayatlamadan dayanabilir. İstanbul, Edirne, Malatya, Şanlıurfa’ya giden birçok kişi buradan 400-500 simit alarak şehirlerine götürüyor” diye konuştu.
GÜNLÜK 10 BİN SİMİT ÜRETİLİYOR‘Susamlı İskender’ olarak da adlandırılan Samsun simidinin, şehrin yaklaşık 1,5 milyonluk nüfusunun onda birine denk gelecek şekilde üretildiği belirtiliyor. Bayram dönemlerinde üretim kapasitesi daha da artarken, günlük 8 ila 10 bin adet simit üretimi yapılıyor.





İhlas Haber Ajansı









