OMÜ'de geliştirilen projede, Türk somonu ve hamsi atıklarından elde edilen biyogübrenin, topraksız tarımla yetiştirilen domateslerde verim artışı sağladığı ortaya kondu.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi, çevre dostu bir projeye imza atarak, Türk somonu ve hamsi atıklarından elde edilen biyogübrenin, topraksız tarımla yetiştirilen domateslerin verimini artırdığını ortaya koydu.
Çevre Dostu ve Sürdürülebilir Tarım Hedefi
OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun Özer başkanlığında yürütülen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen proje, Türk somonu ve hamsi atıklarını değerlendirerek biyogübre üretmeyi amaçlıyor. Proje kapsamında, balık unu fabrikalarından alınan atıklar, biyogübrelere dönüştürüldü ve bu gübrelerin topraksız tarım yapılan seralarda domates yetiştiriciliğinde kullanımı test edildi.
Verim ve Kalite Artışı
Yapılan çalışmalarda, biyogübrenin domateslerde meyve verimini ve kalitesini önemli ölçüde artırdığı gözlemlendi. Doç. Dr. Harun Özer, nüfus artışıyla birlikte gıda ihtiyacının karşılanmasının önemine vurgu yaparak, sürdürülebilir ve çevre dostu tarımın önemini vurguladı. Özer, "Yoğun kimyasal gübre ve ilaç kullanımının azaltılması amacıyla bu projeyi geliştirdik. Elde ettiğimiz biyogübre, verimi artırdığı gibi meyve kalitesine de olumlu etkiler sunuyor," dedi.
Tüm Sebze ve Meyvelerde Kullanılabilir
Özer, biyogübrenin sadece domateslerde değil, topraksız tarıma uygun tüm sebze ve meyvelerde kullanılabileceğini belirterek, "Bu gübreyle sadece domates değil, diğer ürünlerde de başarılı sonuçlar elde edebileceğimizi düşünüyoruz. Çalışmanın ikinci yılında patent sürecine geçmeyi planlıyoruz ve bu ürünün ticari olarak büyük ilgi göreceğine inanıyoruz," ifadelerini kullandı.Projede Ordu Üniversitesi Fatsa Su Ürünleri Fakültesinden Doç. Dr. Koray Korkmaz'ın da yer aldığını belirten Özer, elde edilen sonuçların sürdürülebilir tarım ve çevre koruma açısından büyük bir potansiyel taşıdığını sözlerine ekledi.Anadolu Ajansı