Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulamaları Merkezi, İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından milli marş olarak kabul edilmesinin 104. yılı dolayısıyla "Tarihi Süreç ve Edebi İçeriği ile İstiklal Marşı" konulu bir panel düzenledi.
İSTİKLAL MARŞI’NIN TARİHSEL ÖNEMİ VURGULANDIPanelin moderatörlüğünü Merkez Müdürü Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan üstlenirken, etkinlikte Türk milletinin bağımsızlık mücadelesi ve Mehmet Akif Ersoy’un bu süreçteki rolü ele alındı.Prof. Dr. Çağlayan, Batı emperyalizminin ‘Şark Meselesi’ kapsamında Türk-İslam varlığını yok etme girişimlerine dikkat çekerek, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kurulan TBMM’nin bağımsızlık mücadelesindeki kararlılığını dünyaya ilan ettiğini belirtti.Ayrıca Mehmet Akif Ersoy’un, bir para ödülü karşılığında milli marş yazmayı reddettiği ve halkı Milli Mücadele’ye destek olmaya çağırdığı hatırlatıldı.
MİLLİ MARŞ VE TOPLUMSAL KİMLİKİnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü’nden Prof. Dr. Nedim İpek, milli marşların ulus devletlerin en önemli sembollerinden biri olduğunu belirtti. Osmanlı döneminde Mahmudiye, Mecidiye, Aziziye ve Reşadiye gibi marşların bestelendiğini ancak halk tarafından benimsenmediğini ifade eden İpek, Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşı’nın halkın duygu ve düşüncelerini en iyi yansıtan eser olarak kabul edildiğini söyledi.
İSTİKLAL MARŞI’NIN EDEBİ YÖNÜOMÜ Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Bayram, İstiklal Marşı’nın edebi yönünü ve kullanılan kavramların milli ve manevi değerleri nasıl yansıttığını değerlendirdi. Bayram, "Mehmet Akif Ersoy’un duası kabul edilmiştir. Bugüne kadar İstiklal Marşı’nın ne bir kelimesi değiştirilebilmiş ne de yerine başka bir marş konulabilmiştir” ifadelerini kullandı.
PANELİSTLERE TEŞEKKÜR BELGELERİ TAKDİM EDİLDİPanelin sonunda, Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan, panelistlere teşekkür belgelerini takdim ederek, Milli Mücadele kahramanlarının ve Mehmet Akif Ersoy’un ruhlarına rahmet diledi.GENİŞ KATILIMLI PANELEtkinliğe; Garnizon Komutanı Gazi Tümgeneral Davut Alâ, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Pınar Sumer, Akademisyenler ve öğrenciler katıldı.İhlas Haber Ajansı



