Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, geliştirdikleri siyah asker sineği böceğinin organik atıkları hızla tüketebildiğini ve bu böceğin çevresel atık yönetiminde büyük bir çözüm sunduğunu açıkladı. Doç. Dr. Yanar, bu böceğin bazı besinleri aynı anda yiyebilen başka bir canlı türü olmadığını belirterek, gelişmiş ülkelerin bu tür böceklere büyük önem verdiğini vurguladı.
BÖCEKLER ORGANİK ATIKLARI HIZLA TÜKETİYORDoç. Dr. Oğuzhan Yanar ve ekibi, OMÜ Fen Fakültesi’nde geliştirdikleri siyah asker sineği böceğiyle ilgili araştırmalarına devam ediyor. Bu böcek, pazar atıkları, restoran atıkları, balık atıkları gibi organik atıkları saatler içinde tüketebiliyor. Yanar, evde yemek pişerken oluşan atıkları, bozulmuş gıdaları ve soyulmuş sebzeleri bu böcek sayesinde doğaya geri kazandırmanın mümkün olduğunu söyledi. Ayrıca, bu böcekten elde edilen dışkı yüksek kaliteli gübreye dönüşüyor.
YÜKSEK ATIK TÜKETİMİ VE GÜBRE ÜRETİMİYanar, "Organik atıkları tükettiriyorsunuz ve sonrasında çok kaliteli bir gübre elde ediyorsunuz. Bu böcek, özellikle gelişmiş ülkelerde büyük önem taşıyor çünkü atık tüketim oranları çok yüksektir. Hemen hemen yiyemedikleri hiçbir şey yok. Patates kabuklarından balığın baş kısmına kadar aklınıza gelebilecek her türlü organik atığı tüketebiliyor" dedi.
Siyah asker sineği ayrıca, tavuk ve balık yemleri olarak kullanılabiliyor. Yanar, bu böceklerin çevresel atıkların dönüştürülmesinde önemli bir rol oynadığını belirtti.
"BİR CANLI GRUBU BİRDEN FAZLA BESİNİ TÜKETEBİLİYOR"Doç. Dr. Yanar, yerel yönetimlere seslenerek, "Bize kulak vermelerini istiyoruz. Biz böceği beslerken yem rasyonu hazırlıyoruz ve bu böcekler karnabahar yaprağından çürümüş portakal, çürümüş mandalina ve balık iç organlarına kadar birçok besini aynı anda yiyebiliyor. Bunların dışkıları mükemmel bir gübreye dönüşüyor ve bunun bilimsel analizlerini yaptık" dedi.
AR-GE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOROMÜ’nün AR-GE çalışmaları, Ziraat Fakültesi ile birlikte bitki yetiştiriciliği ve sera uygulamaları gibi alanlarda devam ediyor. Ayrıca, üniversite yönetimi de bu projeye tam destek veriyor. Doç. Dr. Yanar, siyah asker sineği böceği ile atıkların dönüştürülmesinin sıfır atık hedefiyle uyumlu olduğunu vurgulayarak, "Bizim amacımız, dünya genelinde eş güdümlü olarak bu böceği kullanarak atıkları geri dönüştürmektir" şeklinde konuştu.İhlas Haber Ajansı




