Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, biyolojik atıkların geri dönüşümünde büyük rol oynayabilecek “siyah asker sineği” üzerine dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Organik atıkları kısa sürede tüketerek yüksek verimli gübreye dönüştüren bu böcek, hem tarım sektörüne katkı sunuyor hem de çevre kirliliğinin azaltılmasına yardımcı oluyor.
BÖCEKLERLE GERİ DÖNÜŞÜM MÜMKÜNÖzel laboratuvar ortamlarında üretilebilen siyah asker sineği, her türlü organik atığı tüketme kapasitesine sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, bu böceğin tarımsal verimliliğe katkısı ve çevresel etkileri açısından büyük bir potansiyel barındırdığını belirtti.“Siyah asker sineği, atıkları kısa sürede organik gübreye dönüştürüyor. Ayrıca protein yönünden zengin larvaları, hayvan yemi olarak da değerlendirilebiliyor” dedi.
"BİYOLOJİK DÖNGÜYE BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR"Doç. Dr. Yanar, siyah asker sineğinin yaklaşık 40 günlük yaşam süresi boyunca yoğun bir atık tüketim kapasitesine sahip olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
ÖĞRENCİLER CANLI GÖSTERİMLE TANIKLIK ETTİSiyah asker sineğiyle ilgili farkındalık oluşturmak isteyen Yanar, ekibiyle birlikte Samsun Canik İmam Hatip Ortaokulu’nda bir eğitim etkinliği gerçekleştirdi. Öğrencilere böceğin çalışma sistemi uygulamalı olarak gösterildi. Öğrencilerin yediği elma ve armut gibi meyve atıkları, böceklerin bulunduğu kutuya bırakıldı. Böceklerin dakikalar içinde atıkları tüketmesi, öğrencilerde büyük şaşkınlık yarattı.
"BÜYÜKLERE ANLATAMIYORUZ, ÇOCUKLARA ANLATIYORUZ"Yanar, bilinçlendirme çalışmalarına önem verdiklerini belirterek, “Bu çocuklar gelecekleri büyükleri. Zaman zaman bugünün büyüklerine anlatıyoruz ama anlamıyorlar. Bugün yaptığımız etkinlik fazlasıyla amacına ulaştı. Çocuklarımıza daha az çöp noktasında ve attıkları çöpün geri dönüştürülebilirliği noktasında çok faydalı bir bilgi verdik.” şeklinde konuştu.
YEREL YÖNETİMLERE ÇAĞRIÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın son dönemde gerçekleştirdiği projelere atıfta bulunan Yanar, siyah asker sineği ile ilgili projelerin de bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek yerel yönetimlere şu çağrıyı yaptı:“Bu böcekle ciddi şeyleri kurtarabileceğimizi düşünüyoruz. Yerel idarelere sesleniyoruz. Bu konu hakkında bilginiz olsun. Bizi dinleyin.”PLAKETLE TEŞEKKÜREğitim sonunda Canik İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Kamil Kesmen, Doç. Dr. Oğuzhan Yanar’a plaket takdim ederek çevresel farkındalık adına yapılan katkılardan dolayı teşekkür etti.İhlas Haber Ajansı


“Siyah Asker Sineği son derece kıymetlidir. 40 günlük bir yaşam döngüsü içerisinde çok hızlı atık tüketim oranlarına sahiptir. Sonrasında organik bir gübre ortaya çıkıyor. Böceğin kendisi de sonrasında tavuk, balık yemi haline gelebiliyor.”Yanar ayrıca, bu böcek türünün iklim değişikliğiyle mücadelede de etkili olduğunu ve sera gazlarının azaltılmasında katkı sağlayabileceğini belirtti.


