Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) ulaştırma teknolojilerinde dijitalleşmeye yönelik kurulan "CEITSS Lab" laboratuvarında, "Yaya Geçitlerinde Takip Tabanlı Akıllı Yaya Geçidi Sinyal Sistemi Geliştirilmesi Projesi” geliştirildi.6 ayda geliştirilen proje, geçen ay Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı destekli Ulaşım Sistemleri Türkiye (AUS Türkiye) tarafından düzenlenen 8. Ulaşımda Aklın Yolu Ödülleri kapsamında ‘Akademik AR-GE Ödülü’ne layık görüldü.KART OKUMA SİSTEMİSistem normal bireylere kişi sayısını algılayan sensörler sayesinde standart geçiş süresi verirken, engelli ya da yaşlı bireylere ise kart okuma butonuna ulaşım kartlarını okutmaları halinde daha uzun süre geçiş süre sunuyor.
Sistem, anlık olarak takip ederek yaya geçiş alanında bir kişi tespit ettiğinde yayalar için yeşil ışığı devreye alırken, yaya yoksa trafik akışını kesmeden araçların zamandan tasarruf etmesini sağlıyor.YAPAY ZEKA DESTEKLİ PROJEOMÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı personeli Recep Arslan, "Proje yapay zeka desteklidir. Sistem radar sensörler aracılığıyla yaya varlığını anlık olarak takip etmekte, orada bulunuyorsa yeşil ışığı yaya için devreye almaktadır. Eğer yaya bulunmuyorsa var olan sistem devam etmektedir" dedi. Recep Arslan, projede kişisel ulaşım kartları basılarak yaşlı ve engelli bireylerin geçiş sürelerine yönelik kişileştirilmiş çözüm sunulduğunu dile getirdi.
Projenin aynı zamanda istatistiksel veri topladığını vurgulayan Recep Arslan, AUS Türkiye Derneği aracılığıyla Samsun Büyükşehir Belediyesi, Tokat Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Konya Büyükşehir Belediyesi gibi irtibat kurulan birçok belediyenin olduğunu sözlerine ekledi.Anadolu Ajansı

