Türkiye merkezli teknoloji firması Reeder'ın halka arzı için talep toplama süreci başladı. Reeder Yönetim Kurulu Başkanı Uygar Saral, Reeder'ı 14 yıl önce eşiyle İstanbul'da kurduklarını, 2018'de ise Çinli bir firmayla ortaklık yaparak işlerini büyüttüklerini söyledi.Reeder teknoloji firmasının ticari hayatına e-kitap okuyucu ile başladığını dile getiren Saral, bugün ise cep telefonundan tablete, akıllı saatten robot süpürge ve android TV'ye kadar pek çok ürün gamına ulaştıklarını anlattı.Samsun'da 6 yıl önce üretim tesisini kurduklarına işaret eden Uygar Saral, devletin cep telefonları için getirdiği gözetim değeri uygulamasıyla çok daha büyük fırsat yakalayarak kapasitelerini artırmayı başardıklarını vurguladı.
HEDEF 300 REEDER DÜKKANISaral, şöyle devam etti: "Yüzde 10'lara varan pazar payı elde eden pozisyona geldik cep telefonu üretimiyle. Türkiye'de zaman zaman pazarda adette üçüncü sıraya kadar yükselttiği oldu, Apple ve Samsung'un hemen arkasından. 2021 yılında ilk Reeder dükkanımızı açtık. 1,5 yıl gibi kısa sürede aktif 102 dükkanımız var 58 şehirde. 153 daha sözleşmemiz var. Bu sözleşmelerin 25'i tadilat halinde. Hedefimiz ve kesin kararımız, yıl sonuna kadar 200 dükkana ulaşmak, önümüzdeki yıl ortasına kadar da 300 dükkana ulaşıp tüketicinin ulaşabileceği, çok yakınına gelmek."
'REEDER BENİM FİRMAM' Reeder'ın Türkiye'de teknoloji üreten nadir firmalardan biri olduğuna dikkati çeken Uygar Saral, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim firmamız zaten karlı bir firma, zaten nakit olarak likit bir firma. Reel borcu, yani ödemekle yükümlü olduğu, ticari borçlarından bahsetmiyorum. Karşılığı olan, neredeyse sıfıra yakın bir firma niye halka arz olsun? Şundan. Bu, bizim bilinirlik ve güven için ihtiyacımız olan bir şey. Şu an 3 milyona yakın Reeder ürünü sattığımız, Reeder ürünüyle tanıştırdığımız 14 yıl içinde müşterimiz var. Onların da sorumluluğunu üzerimizde taşıyoruz. Halka arz olduğumuzda 5-6 milyon kişi bu firmanın ortağı olacak. Bu çok önemli bir şey. 'Benim firmam' dedirtmemiz lazım."
HALKA ARZ YAPMA KARARI ALDIKUygar Saral, "Kurumsallaşma. Daha büyük hedefleri olan bir firma olarak Reeder, Türkiye'de sıfırdan gelip bir evde kurulup e-ticaretle sosyal medyada büyüyüp, daha sonra Türkiye'nin Turkcell gibi Teknosa gibi kendi yetiştirdiği önemli kurumlarının desteğiyle büyümüş bir firma. Bu noktalara gelebiliyorsa, buradaki dinamik ve kinetik enerji bu firmayı global bir firma da yapabilir. Bunu yapmamız için ihtiyaç duyduğumuz gücü halka arzdan almamız gerekiyordu. Bunun yaratacağı şeffaflık, hem getireceği sermaye. Dolayısıyla halka arz yapma kararı aldık."
TÜRKİYE'DE 5. SIRADAYIZSaral, Reeder'ın yüzde 22,63'ünün halka arz edileceğini, yaklaşık 2 milyar lira değerinde hisse dağıtılacağını anlatarak, şunları kaydetti: "Şu an pazar payımız yüzde 6'larda. Türkiye'de 5. sıradayız. Önümüzde 4 global oyuncu var. Bir tanesi Amerika'nın devi, birisi Güney Kore'nin devi, diğer ikisi Çin'in devleri. Pazar payımızı ilk etapta Türkiye'de birinci sıraya çıkaracak şekilde halka arzdan gelecek gelirlerle ciddi atılım yapmak istiyoruz. Türkiye'de bu kadar güçlü bir marka, bu kadar güçlü bir ürün gamına ulaştığında bunun karşılığında dış pazarlardan talepler geliyor."Reeder'in halka arz için talep toplamanın 15 Eylül'e kadar süreceği öğrenildi.Anadolu Ajansı



