Sakarya'da düzenlenen Depozito İade Sistemi Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Sıfır Atık Hareketi kapsamında yürütülen Ulusal Depozito Yönetim Sistemi'nin Samsun dahil yeni illerde de devreye alındığını açıkladı.SAMSUN DAHİL 7 İLDE DE DEVREYE GİRİYOR“Kızılcahamam ve Sakarya’dan edindiğimiz saha tecrübesiyle Erzurum, Samsun, Mersin, Gaziantep, Konya ve İzmir’de de çalışmalara başladık. 2026 itibarıyla sistem Türkiye genelinde uygulanacak.”HER YIL 35 MİLYON TON ATIK, YÜZDE 25'İ AMBALAJ
Türkiye’de yılda 35 milyon ton katı atık üretildiğini hatırlatan Bakan Kurum, bunun yüzde 25’ini içecek ambalajlarının oluşturduğunu belirtti. Depozito sisteminin bu atıkları ham maddeye dönüştürme yolunda hayati önemde olduğunu ifade etti: “Bu sistemle yılda 200 binden fazla pet şişe toplanacak, cam ve plastik ithalatı son bulacak.”“SİSTEM EKONOMİK KALKINMAYA DESTEK OLACAK”Depozito sisteminin sadece çevreye değil, ekonomiye de büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Bakan Kurum: “Sistemin %100 uygulanmasıyla ülkemize her yıl 500 milyon Euro'dan fazla ekonomik katkı sağlanacak. Bu, yeni yatırımlar, istihdam, 10 bin yeni konut, 150 okul ve 10 hastane demek.”“1 MİLYON ŞİŞE DOĞAYA KARIŞMADI”
Sakarya’da bugüne kadar 1,3 milyon ambalaj toplandığını belirten Kurum, vatandaşların DOA mobil uygulaması ile depozito bedellerini e-cüzdana aktararak harcayabildiklerini söyledi: “30 iade makinesiyle günde 30 bin ambalaj toplanıyor. Bu, 1 milyondan fazla şişenin çöpe değil, geri dönüşüme gitmesi demek.”“2026’DA TÜM TÜRKİYE KAPSANACAK”Kurum, sistemin yaygınlaştırılma sürecini de net ifadelerle açıkladı:


- 7 bölgede 7 il merkezinde makineler kurulacak
- 2026 başında tüm il ve ilçelerde altyapı tamamlanacak
- 25 milyar içecek ambalajı izlenebilir hale getirilecek
Samsun her seyde oldugu gibi burada da pilot bolge . Bence cok iyi oldu ! Ormanlar ve sahil kenarlari bos siseden gecilmiyordu . Belki bu sekilde cevre duyarliligi da artar .