Samsun’da 60 yıldır demircilik yapan 75 yaşındaki İbrahim Germi, elinde bulunan ve üzerinde "Meryem Ana" figürü yer alan 160 yıllık demir kapıyı tüm tekliflere rağmen satmıyor. Tarihi değeri yüksek olan kapı, hem antika koleksiyonerlerinin hem de kilise görevlilerinin ilgisini çekmeye devam ediyor.
KAYNAK KULLANMADAN ÜRETİLDİ, HALEN İLK GÜNKÜ GİBİTarihi kapı, zamanında Ermeni ustalar tarafından kaynak kullanılmadan, birbirine geçmeli sistemle yapılmış. Hanedan modeli olan bu eşsiz parça, Germi ailesinde nesilden nesile aktarılmış. Germi, "Karadeniz, Büyük Cami'nin duvarlarına vurduğu zaman bu demir kapılar, dedemden babama kalmıştı. Şimdi de babamdan bana kaldı" diyerek kapının geçmişine işaret etti.
KAPININ DEĞERİNE BİÇİLEMİYORKapıyı almak isteyen pek çok kişi Germi'ye farklı teklifler sundu. Bazı koleksiyonerler sıfır bir otomobil fiyatı, kilise papazları ise sınırsız yurtdışı gezisi ve yurt dışında ödeme teklifinde bulundu. Ancak Germi bu teklifleri geri çevirdi. "Kapıyı verirsem yurtdışı gezi de teklif ettiler. Kapıyı yurtdışında eyalete götürüp, parasını vermeyi de teklif ettiler ancak kabul etmedim" diye konuştu.
"BENİM İÇİN MANEVİ DEĞERİ VAR"Demirci İbrahim Germi, kapının sadece maddi değil, manevi değerinin de çok yüksek olduğunu vurguluyor. “Ben öldüğümde ise büyük ihtimal çocuklarım onu hurdacıya verirler” diyerek kapıya olan bağlılığını ve aynı zamanda sitemini dile getiriyor. Kapının üzerindeki işlemeler ve kilit sistemleri hâlâ ilk günkü gibi çalışır durumda.
TORUNLARA MİRAS OLACAKİbrahim Germi, tarihi kapıyı çocukları ve torunlarına bırakacağı en değerli miras olarak görüyor. “Bu kapıyı antikacılar benden çok almak istediler. Ama ben vermedim, vermeyeceğim” sözleriyle kararının net olduğunu belirtiyor.
İhlas Haber Ajansı




