Samsun'da yaşayan 72 yaşındaki emekli öğretmen Hakkı Albayrak, 50 farklı ülkeden topladığı 200 çeşit meyve ile kendi tropikal bahçesini oluşturdu.
Albayrak, yurt dışında görev yaptığı yıllarda tanıştığı bu meyve tohumlarını Samsun’a getirerek, Karadeniz’de seracılık yapmadan doğal ortamda yetiştirdi. Bahçesinde Çin fasulyesi, Kızılderili muzu, Japonya elması, Hindistan ağaç kavunu, Meksika avokadosu ve daha birçok egzotik meyve yer alıyor.
"PEPİNO VE PAW PAW FAVORİ MEYVELERİM"Organik sertifikalı üretici olan Albayrak, "2008 yılında pepino yetiştirmeye başladım ve o dönem Samsun'da 100 ton üzerinde üretim yaptım. Şu anda favori meyvelerim arasında güz yemişi ve Kızılderili muzu (paw paw) var. Avokado yetiştiriyorum ve Karadeniz’e uyum sağlayan Brüksel tipi avokado, yılda 2 bin adet hasat verdi" dedi. Albayrak, bu avokadoların organik tüketicilere özel olarak satıldığını ve piyasadaki ürünlere kıyasla fiyatlarının biraz daha yüksek olduğunu belirtti.
TAMARİLLO DA BAHÇEDEKaradeniz’de yetişmesi zor olan tamarillo da Hakkı Albayrak’ın bahçesinde yer buldu. Albayrak, soğuk havaya dayanıklı olmayan bu meyveyi kapalı alanlarda yetiştirerek meyve aldığını söyledi. Ayrıca renkli domates türleri ve Amerika’dan getirilen yüksek vitaminli domates çeşitleri de bahçede yer alıyor.
50 ÜLKEDEN TROPİKAL MEYVELERAlbayrak’ın bahçesinde Şili, Kolombiya, Brezilya, Hindistan, Japonya ve Almanya gibi 50 farklı ülkeden birçok egzotik meyve bulunuyor. Bu meyveler arasında passiflora, ejder meyvesi, aronya, yıldız meyvesi, Koala meyvesi, pomelo, kudret narı, siyah patates ve kara buğday gibi çeşitler yer alıyor.


İhlas Haber Ajansı







