Samsun’un Havza ilçesine bağlı Ilıca Mahallesi’nde yaşayanlar, 20 yılı aşkın süredir Ramazan ayı boyunca her akşam bir araya gelerek iftar yapıyor. Mahalle halkı, dayanışma ve birlik ruhuyla kurdukları sofralarda oruçlarını birlikte açıyor.HER AKŞAM BİR AİLE YA DA BİRKAÇ AİLE İFTAR VERİYORMahalle sakinleri, iftar sofralarını dönüşümlü olarak hazırlıyor. Bazı günler bir aile, bazı günler ise birkaç aile bir araya gelerek tüm mahalleye iftar yemeği sunuyor. Gençler ise yemek servisi yaparak bu anlamlı geleneğin yaşatılmasına destek veriyor.
“GELENEĞİ BÜYÜKLERİMİZDEN DEVRALDIK”Mahalle halkından Hüseyin Kurtça, bu geleneğin yaklaşık 20 yıl önce mahalle büyükleri tarafından başlatıldığını belirterek,
DUA VE TİLAVETLE BAŞLAYAN SOFRALARDA BİRLİK RUHUMahallenin toplu iftarları Kur’an-ı Kerim tilaveti ve dualarla başlıyor. Oruçlar hep birlikte açılıyor, iftarın ardından daveti düzenleyen aileler için dua ediliyor. Bu gelenek sayesinde mahallede güçlü bir sosyal bağ ve dayanışma duygusu yaşatılmaya devam ediyor.Anadolu Ajansı

"Bugün 7 hane olarak iftar davetinde bulunduk. Bu davetler Ramazan ayının ilk günü başlar, son gününe kadar her gece tekrarlanır. Kadınlarımız evlerde, erkekler ise camimizin yemekhanesinde bir araya geliyor. Davetlerimize mahalle sakinleri, çevre mahallelerden dost ve akrabalarımız katılıyor. Davetlere katılamayacak yaşlı ve hastalarımızın yemekleri evlerine gönderiliyor. Büyüklerimizden devraldığımız geleneği yaşatarak bizden sonraki nesillere devretmenin gayretindeyiz" dedi.
