Samsun’un Vezirköprü ilçesinde en az 6 bin yıllık tarihin izlerini taşıyan Hititlerin kutsal şehri Nerik olduğu kanıtlanan Oymaağaç Höyüğü’nde 20 yıldır yapılan kazılarda yer altı merdiveni, kutsal çeşme ve çivi yazısı tabletler gibi yüzlerce tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı.


Anadolu Ajansı

M.Ö. 1500 YILINA AİT Fındık kabukları ve fındık içleri, radyokarbon analizlerine göre kesin olarak milattan önce 1500 yılına tarihleniyor.Bölgede Kalkolitik Çağ ve Demir Çağı'nın izlerine rastlanıldı. Tapınak olarak kullanıldığına inanılan ve sonunda bir pınar bulunan tünele ulaşıldı. Kazı çalışmalarında, fındık içi ve fındık kabuğuna ait 3 bin 500 yıllık fosiller de ortaya çıktı.

EN ESKİ FINDIK KALINTISI
Karadeniz Bölgesi'nde şimdiye kadar en eski fındık kalıntılarının Giresun'dan değil, Oymaağaç Höyüğü'ndeki Nerik'ten çıkarıldığına işaret eden Oymaağaç Kazı Başkanı Prof. Dr. Rainer Czichon, daha önce fındık kabuğu bulduklarını, son kazılarda fındık içlerine ve yine kabuklara ulaştıklarını anlattı.
Oymaağaç Kazı Başkanı Prof. Dr. Rainer CzichonProf. Dr. Czichon, şunları kaydetti: “Tekstille ilgili parçalar, küçük idoller, metal eserler, silahlar, sapan taşları buluntuları var. Bazı eserler çok enteresan. Hava tanrısının en sevdiği çeşme. Islak ahşap parçaları (3 bin yıllık) var. Hala canlı gibi olan bitki kalıntıları var.”
Anadolu Ajansı 













