Samsun'da geçen hafta aniden bastıran soğuk hava dalgası özellikle yüksek kesimlerde kar yağışı olarak görüldü. Kent merkezinde ise kısa süreli kar yağdı. Kırsal bölgelerde fındık başta olmak üzere tarımsal ürünler eksi dereceyi bulan hava sıcaklığı nedeniyle donla karşı karşıya kaldı.Fındık sezonu yaklaşırken kar yağışı yapraklarda dona ve çürümeye sebebiyet verdi. Ayvacık Ziraat Odası tarım danışmanları fındık bahçelerinde yaptıkları çalışmalarda bazı mahallelerde fındık ağaçlarında don tespit etti.Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Ziraat Odası yetkilileri de, zirai don olayından etkilenen çiftçileri ziyaret ederek ürünlerdeki zarar durumunu yerinde inceledi. Ekipler, tüm ilçelerde sahaya inerek hasar tespit çalışmalarına başladı.
GÖSTERMELİK TESPİT YAPILMASINAyvacık Ziraat Odası Erdal Avcı, "Çiftçimiz perişan olmuştur. Bahçeler yanmıştır. Yetkililer sahada tespit çalışması yapıyor ancak bu çalışma sözde kalmamalı. Hatırlanacağı üzere geçen yıl heyelanda 10 bin kök fındık zarar gördü. Tespit komisyonu raporuna yansıdı ancak devlet bir kuruş ödenek vermedi. Çiftçinin sesini duyun. Hasar varmış yokmuş demeden çiftçi desteklenmeli" dedi.Erdal Avcı, "Zirai don felaketi, tarımsal üretimde ciddi hasara yol açtı. Üreticilerimiz, Ziraat Bankası başta olmak üzere bütün bankalardan borçların faizsiz ertelenmesini istiyor. Sigorta konusunda ise TARSİM'den özel hassasiyet bekleniyor" diye kaydetti.
FINDIK REKOLTESİ AÇIKLANDIKaradeniz Bölgesi'nin en önemli tarım ürünlerinden biri olan fındık için 2025 sezonu hazırlıkları sürerken, Uluslararası Sert Kabuklu Meyveler Konseyi'nin (INC), dünya genelindeki ilk rekolte tahminini paylaşması da tepki çekti. Açıklamaya göre; 2025 yılı için dünya genelinde fındık rekoltesi 1 milyon 349 bin ton olarak öngörüldü. Türkiye'nin ise 785 bin ton ile bu üretimin önemli kısmını karşılayacağı açıklandı.ÜRETİCİNİN GÜNAHINA GİRMEYİNAyvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, "Daha fındık yaprak açmaya başlamadan, daha karanfil oluşmadan rekolte açıklayanlar üreticinin düşmanıdır. Fındığı tüccar ucuza alsın diye nasıl bu günaha ortak oluyorsunuz?" dedi. Noyan Alper Cabbar

Tarım Müdürlüğü ile Ziraat Odası yetkilileri, zirai don olayından etkilenen bahçeleri inceledi. Ön incelemelere göre özellikle meyve bahçeleri ve bazı tarla ürünlerinde ciddi zararlar meydana geldiği tespit edildi.CİDDİ HASAR TESPİT EDİLDİYapılan ön incelemelere göre özellikle meyve bahçeleri ve bazı tarla ürünlerinde ciddi zararlar meydana geldiği tespit edildi. Yetkililer, bu tür doğal afetlerin tarım sektöründe büyük ekonomik kayıplara yol açtığını vurgularken, TARSİM kapsamında yapılan sigortaların önemine dikkat çekti.


Tarım danışmanları fındık sezonu yaklaşırken bahçelerde yaptıkları incelemede ağaçlarda zirai don ve yaprakların çürümüş olduğunu tespit etti.ÇİFTÇİLER ENDİŞE TAŞIYORSalıpazarı Ziraat Odası Başkanı Zafer Ersoy, özellikle yüksek kesimlerde eksi 10 dereceye kadar düşen sıcaklıkların fındık başta olmak üzere pek çok tarımsal ürünü tehdit ettiğini belirterek, üreticilerin büyük endişe içinde olduğunu ifade etti. Fındık üreticilerinin zirai don tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu aktaran Zafer Ersoy, yetkililerden acil destek ve önlem talep etti. Tarım sigortası, destekleme ve afet yardımları konularında hızlı adımlar atılması gerektiğinin altını çizdi.
