Samsun’da kadınların ekonomik ve sosyal hayatta daha etkin yer almasını sağlamak amacıyla birçok kapsamlı proje hayata geçiriliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü, 2024-2025 döneminde kalkınma ajanslarının odak konusunu "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği" olarak belirledi. Bu kapsamda Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) koordinasyonunda çeşitli kurumların iş birliğiyle Samsun’da dikkat çeken çalışmalar yürütülüyor.İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜYLE YENİ FIRSATLARSamsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve OKA arasında imzalanan "Kadın İstihdamı ve Girişimciliği İş Birliği Protokolü" ile özel sektör-kamu iş birliği modeliyle kadınlara mesleki eğitimler ve istihdam olanakları sunuluyor.SANAYİ VE TEKNOLOJİDE KADIN GÜCÜKadınlara yönelik mesleki eğitimler kapsamında özellikle Endüstriyel Robot Operatörlüğü, CNC Torna ve Plastik Enjeksiyon Operatörlüğü alanlarında eğitim programları uygulanıyor. Projeye; OKA, OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik MYO, Samsun OSB, TMMOB Makine ve Elektrik Mühendisleri Odaları destek veriyor. Katılımcılar işbaşı modeliyle sahada eğitim alarak sanayi sektöründe nitelikli iş gücü haline geliyor.
KADIN MÜHENDİS YETİŞTİRME OKULUOKA, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Samsun Model Fabrika’nın ortaklığıyla başlatılan "Kadın Mühendis Yetiştirme Okulu" projesi, kadın mühendisleri Endüstri 4.0, yalın üretim ve dijital dönüşüm konularında uzmanlaştırmayı hedefliyor. 10 Nisan’da başlayan eğitimlerle kadınların teknolojiye dayalı sektörlerde istihdamı artırılacak.DİJİTAL ALANDA KADIN İSTİHDAMIOKA tarafından başlatılan Kuzeyin Dijital Yıldızları programı ile 18-30 yaş arası üniversite son sınıf öğrencisi veya mezunu kadınlara "İş ve Veri Analistliği" eğitimi verilecek. Katılımcılar; veri yorumlama, görselleştirme ve analiz alanlarında yetkinlik kazanarak dijital iş gücüne katılacak.
KENEVİR TEKSTİLİYLE KADINLARA GELENEKSEL DESTEKSamsun Kenevir Tekstili İnovasyon ve Kapasite Geliştirme Projesi, geleneksel dokuma kültürünü yaşatmayı hedeflerken aynı zamanda 100 kadına dokuma ve hazır giyim eğitimi vererek kırsaldaki kadın istihdamını artıracak.MESLEKİ EĞİTİM VE GİRİŞİMCİLİKTE DANIŞMANLIKSamsun Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve OKA iş birliğiyle, kadınlara mesleki eğitim, girişimcilik ve iş kurma konularında danışmanlık sağlanacak. Eğitim başlıkları arasında finansal okuryazarlık, e-ticaret, marka, patent, dış ticaret ve dijital yetkinlikler yer alacak.TURİZMDE KADIN KOOPERATİFLERİNE DESTEK2025 yılına özel hazırlanan "Turizm Ekseninde Kadın İstihdamı Odaklı Teknik Destek Programı" ile kadın kooperatiflerinin yöresel ürün üretim kapasiteleri artırılacak. Program için 7,5 milyon TL kaynak ayrıldı.YEŞİL DÖNÜŞÜMDE KADINLAR ÖN PLANDASoGreen Projesi, Dünya Bankası desteğiyle 2025 Haziran’da hayata geçirilecek. Kadınlara yönelik çevre dostu üretim ve yeşil geçim kaynaklarını teşvik eden proje kapsamında Orta Karadeniz Bölgesi’nde 400 milyon TL’lik destek planlanıyor. En az 50 kadın girişimci ve 6 yenilikçi yeşil altyapı projesinin desteklenmesi hedefleniyor.
SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMADA KADIN ETKİSİTüm bu projelerle birlikte, Samsun’da kadınların ekonomik ve sosyal hayattaki görünürlüğü artarken, bölgenin kalkınma sürecine kadın odaklı sürdürülebilir bir katkı sağlanmış oluyor.İhlas Haber Ajansı


