Samsun’da kahverengi kokarca böceğine karşı biyosidal ilaçlama çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Kış aylarını atıl alanlar, metruk binalar, depolar ve ahırlarda geçiren bu zararlı böceğe karşı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirlediği program doğrultusunda ilaçlama çalışmaları sürdürülüyor.Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Terme’nin Bazlamaç Mahallesi’ndeki ilaçlama çalışmalarına katılarak konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kahverengi kokarcanın 2017 yılında Terme ilçesinden bölgeye giriş yaptığını hatırlatan Sağlam, 2023 ve 2024 yıllarında özellikle Çarşamba ve Terme ilçelerinde büyük zararlara yol açtığını vurguladı.
2025 yılı itibarıyla popülasyonun daha da artarak yayılabileceğini belirten Sağlam, bu mücadelede sadece tarım yetkililerinin değil, üreticiler ve tüm sektör paydaşlarının koordineli hareket etmesi gerektiğini söyledi.
KRİTİK MÜCADELE DÖNEMİUzmanlara göre kahverengi kokarca, hava sıcaklıklarının 12,5 dereceye ulaşmasıyla kışlaklardan çıkmaya başlıyor ve 17 dereceye kadar bu süreç devam ediyor. Karadeniz Bölgesi’nde sıcaklık farkları göz önüne alınarak, mücadelenin 1-10 Mart tarihleri arasında başlaması ve 15 Nisan’a kadar tamamlanması gerektiği ifade ediliyor.KAHVERENGİ KOKARCAYA KARŞI KAPSAMLI ÇALIŞMABiyolojik yapısı gereği soğuk havalarda ev, ahır, depo ve çatı aralarına çekilen kahverengi kokarcaya karşı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirlediği eylem planı kapsamında önlemler alınıyor.Bu mücadelede bitki koruma ürünleri kesinlikle kullanılmıyor. Bunun yerine Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış biyosidal ilaçlarla ilaçlama çalışmaları yürütülüyor. Ayrıca, mekanik mücadele yöntemleriyle zararlının barınma alanlarından toplanarak imha edilmesi sağlanıyor.
TARIMSAL ÜRÜNLERE BÜYÜK TEHDİTFındık başta olmak üzere birçok tarımsal ürüne zarar veren kahverengi kokarca, Karadeniz Bölgesi'nde tarımsal üretimi ciddi şekilde tehdit ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın "Kahverengi Kokarca ile Mücadele Eylem Planı" kapsamında 2025 yılı bitki sağlığı uygulamaları doğrultusunda zararlı popülasyonunun kontrol altına alınması için çalışmalar kararlılıkla sürdürülüyor.
Bölgedeki çiftçilerin ve yetkililerin koordineli bir şekilde hareket etmesi, kahverengi kokarcaya karşı daha etkin sonuçlar alınmasını sağlayacak. Tarımda büyük kayıplara yol açan bu istilacı zararlıya karşı mücadele, üretimin sürdürülebilirliği açısından kritik önem taşıyor.İhlas Haber Ajansı



