Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin desteğiyle Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, samuray arısı üretimi için kışlaklardan 100 bin adet kahverengi kokarca topladı. Enstitüde bulunan 4 laboratuvardaki bölmelere yerleştirilen kokarcalardan elde edilen yumurtalardan parazitoit (samuray arısı) üretimi gerçekleştiriliyor.
HAZİRANDA SALINACAKEnstitü tarafından üretilecek 750 bin samuray arısı, haziran ayı içinde Karadeniz Bölgesi'ndeki şehirlerde kahverengi kokarca ile mücadele için doğaya bırakılacak. Enstitü Müdürü Doç. Dr. Betül Bayraklı kahverengi kokarcanın 300'ün üzerinde bitki türünden beslenerek ciddi ekonomik kayıplara yol açtığını söyledi. Bayraklı, "Enstitü, etkin mücadele yöntemlerini araştırmanın yanı sıra parazitoit üretimi de gerçekleştiriyor" diye konuştu.
KAPASİTEYİ ARTIRDIKBayraklı, "Bu kapsamda 2021 yılında Biyolojik Mücadele Laboratuvarı kurulmuş ve İtalya'dan Trissolcus japonicus (samuray arısı) adlı yumurta parazitoiti ithal ederek üretim ve salım çalışmalarına başlanmıştır. Geçen yıl 207 bin samuray arısı üretip 34 şehre salındı. Tarım ve Orman Bakanlığımızın bu yılki hedefi 1 milyon parazitoit üretimi gerçekleştirmek. Bu doğrultuda kapasitemiz 5 kat artırdık. 4 iklimlendirme odasında 20 personel ile tam kapasite çalışıyoruz" dedi.
Anadolu Ajansı


