31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan yerel seçimlere yönelik siyasi partiler hazırlıklarını sürdürüyor. AK Parti, MHP, Yeniden Refah Partisi ve BBP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı'nın kendi listeleri ile seçime girecekleri, bazı illerde işbirliği yapacakları konuşulurken, Millet İttifakını oluşturan İYİ Parti, CHP, SP, DEVA, Gelecek Partisi ve DP tüm illerde kendi listeleri ile başkan adaylarını yarışa sokacak. Mufazakar seçmenin yoğun olduğu Samsun'da ise farklı ittifakların gündeme gelebileceği konuşuluyor. AK Parti'nin kendi adayları ile seçime gireceğine kesin olarak bakılırken, oylarını yükselten MHP'nin 'ittifak olacaksa' ittifak ortağından daha fazla ilçe isteyeceği konuşuluyor. CHP'nin kendi adaylarını çıkaracağı belirtilirken, İYİ Parti'nin merkez sağda altılı masanın bileşenleri ile dirsek temasında olacağı ifade ediliyor.
MHP: İKİ İLÇE YETMEZ Cumhur İttifakı kanadında geçtiğimiz genel seçimlerde AK Parti'nin Samsun'daki oy oranında ciddi düşüş yaşandı. 2018'de yüzde 52 olan oy oranı yüzde 42 bandına düştü. 2019 yerel seçimlerinde ise AK Parti'nin Samsun'daki oyu yüzde 54'ten yüzde 47'ye düştü. Seçimlere kendi listesi ile girecek olan AK Parti, adaylarını belirlemek için kapsamlı anket çalışması gerçekleştiriyor. Cumhur İttifakı'nın ortağı MHP ise Samsun'da genel seçimlerde yüzde 14,2 olan oy oranını, yüzde 16'ya çıkarttı. 2019 yerel seçimlerinde Samsun'da hatırlanacağı üzere Cumhur İttifakı'nda kriz çıkmış, il başkanları görevden alınmış ve ihraçlar yaşanmıştı. Önümüzdeki yerel seçimlerde ise MHP, Asarcık ve Alaçam belediyeleri dışında ilçe sayısını yükseltmeyi hedefliyor. MHP'nin Samsun'da merkez ilçelerden biri ve 5 ilçeye talip olacağı konuşuluyor. MHP'de parti tabanından 'iki ilçe yetmez' talepleri yükseliyor. MHP'nin talebinin AK Parti kanadında nasıl yankı bulacağına genel başkanlar karar verecek.
YENİDEN REFAH'IN YEREL SEÇİM STRATEJİSİ DİKKAT ÇEKTİ Bilindiği üzere Millet İttifakı'nın dağıldığını İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener açıklama ile duyurmuş, yerel seçimlere kendi adayları ile gireceğini kamuoyuna ilan etmişti. 'Değişim taleplerinin' merkezinde olan CHP'de illerde kendi adayları ile seçime girmeye hazırlanırken, yerel ittifaklara da kapıyı açık tutuyor. 2019 yerel seçimlerinde İYİ Parti ve CHP'nin oluşturduğu Millet İttifakı Samsun'da yüzde 26 oy almıştı. İYİ Parti'nin oyu yüzde 18,38, CHP'nin oyu yüzde 12 olarak kayıtlara geçmişti. Geçtiğimiz genel seçimlerde ise CHP oyunu Samsun'da yüzde 17'den yüzde 19'a çıkarırken, İYİ Parti yüzde 10'dan yüzde 12'ye oy oranını yükseltmişti. Kendi adayları ile seçime girmeye hazırlanan dağılan altılı masanın bileşenleri SP, DEVA, Gelecek Partisi ve DP'nin nasıl bir yol izleyeceği ise merak ediliyor. Muhafazakar seçmenin yoğun olduğu Samsun'da Yeniden Refah Partisi'nin seçim stratejisi dikkat çekiyor. AK Parti'den istifa ederek Genel Başkan Yardımcılığı'na getirilen Suat Kılıç'ın, Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı konuşulurken, Kılıç'ın AK Parti'den kopan veya trenden indirilen isimlere belediye başkan adaylığı teklifi götürdüğü siyasi kulislerde konuşuluyor. Zekeriya Fırat

