Samsun’da Olgunlaşma Enstitüsü’nün ev sahipliğinde düzenlenen söyleşi ve atölye çalışması ile lise öğrencileri, kenevirin yalnızca zararlı yönüyle değil; faydalı ve sürdürülebilir tarafıyla da tanıştı. Etkinlikte öğrenciler, kenevirden sabun üreterek hem üretim sürecini deneyimledi hem de çevre dostu bir bitkinin kullanım alanlarıyla ilgili bilgi edindi.GENÇLER ÜRETİME KATILDI, KENEVİRİN GÜCÜNÜ TANIDISema-Cengiz Büberci Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşen programda, kenevir bitkisinin tohumu, lifi ve yağı uygulamalı olarak tanıtıldı. Öğrenciler, kenevirden yapılmış kumaş, ayakkabı ve kâğıt gibi ürünleri inceleme fırsatı da buldu. Atölye çalışmasında ise doğal kenevir sabunu üretildi.
PROF. DR. SELİM AYTAÇ: “KENEVİR SIFIR ATIK İÇİN ŞART”Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, söyleşide yaptığı konuşmada, kenevirin çevre dostu bir bitki olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:“Kenevirin her bir parçası değerlendirilebilen bir yapıya sahip. Doğaya hızla karışabilen ve çöp üretmeyen ürünlerin temelinde kenevir yer alabilir. Sıfır atık projesinin bir parçası haline gelmesi gereken kenevir, geri dönüşüme tam uyumlu yapısıyla büyük bir fırsat sunuyor. Gençlerle bu algıyı yıkmak ve doğru bilgiyle tanıştırmak çok önemli.”
“TARIMSAL POTANSİYEL HAZIR, SANAYİ YATIRIMLARI GEREKİYOR”Kenevirin sadece tekstilde değil; gıda, inşaat ve ilaç sektöründe de geniş kullanım alanına sahip olduğuna dikkat çeken Aytaç, “Çiftçimiz kenevir ekmeye hazır. Ancak bunun için sanayi altyapısının kurulması ve ürünlerin katma değerli hale getirilmesi gerekiyor. Önümüzdeki 10 yılda kenevir tarımının 50 bin hektarı aşmasını bekliyoruz” dedi.
GENÇLERDEN OLUMLU GERİ BİLDİRİMProgram sonunda öğrenciler, kenevirin yalnızca zararlı olarak bilindiğini ancak etkinlik sayesinde bu bitkinin çok yönlü kullanımını öğrendiklerini ifade etti. Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Arzu Yıldırım da programa katılarak öğrencilere destek verdi.
İhlas Haber Ajansı



