Samsun’un Çarşamba ilçesinde yer alan 1206 tarihli Göğceli Camii, namıdiğer Çivisiz Cami, kahverengi kokarca istilasıyla karşı karşıya. Anadolu’nun en eski ahşap mimari örneklerinden biri olan cami, son aylarda bölge genelinde yayılan zararlı böceklerin istilasına uğradı.
BELEDİYE EKİPLERİ 7 KEZ MÜDAHALE ETTİÇarşamba Belediyesi tarafından bugüne kadar yedi kez ilaçlanan camide, kahverengi kokarcaların istilasına karşı kalıcı bir çözüm sağlanamadı. Son olarak geçtiğimiz hafta cuma namazının ardından yapılan kapsamlı ilaçlama sonrası cami üç gün süreyle ibadete kapatıldı.
“KOKARCA TOPLAR GİBİ TEMİZLİYORUZ”Caminin temizlik görevlisi Kasım Keskin, durumun ciddiyetine dikkat çekerek, “Camimizde bu kahverengi kokarcalardan artık bıktık. Namaz kılarken cemaatin üzerinden inmiyorlar. Yedi defa belediye ekiplerimiz ilaçladılar ama bir türlü kökünü kazıyamadık. Bu camiden fındık tarlasından fındık toplar gibi kokarca topluyoruz” ifadelerini kullandı.
TAVAN VE KİRİŞLER HALEN RİSK ALTINDACami çevresinde yapılan dumanlama ve doğrudan ilaçlama çalışmaları sonrası popülasyonda azalma yaşansa da, tavan, kiriş ve zeminlerde kokarcaların varlığı sürüyor. Cemaatin ibadet sırasında rahatsızlık yaşamaya devam ettiği bildirildi.
MİMARİSİYLE DİKKAT ÇEKİYORGöğceli Mezarlığı içerisinde bulunan ve 1206 yılında inşa edilen Göğceli Camii, hiç çivi kullanılmadan yapılan yapısıyla Anadolu ahşap mimarisinin nadide örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Tarihi değeriyle dikkat çeken caminin korunması adına yetkililerden daha kalıcı önlemler alınması bekleniyor.
İhlas Haber Ajansı




