Samsun’da sanayi esnafı, ara eleman bulmakta yaşadıkları sıkıntıların arttığını belirterek gençlere önemli çağrılarda bulundu. Ustalar, meslek sahibi olmanın değerine dikkat çekerken, sanayi sektörünün artık daha modern ve güvenli bir yapıya kavuştuğunu ifade etti.
“MESLEKLER USTA-ÇIRAK BAĞIYLA SÜRDÜRÜLMELİ”Sanayi esnafı, usta-çırak ilişkisinin giderek zayıfladığını ve mesleki değerlerin kaybolma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Esnaf, gençlerin sanayiye karşı önyargılı yaklaştığını, sabırsızlık göstererek kısa sürede işi bıraktıklarını dile getirdi.
“SEKTÖRÜNÜ SEÇ, SABIRLI OL”Orta Karadeniz Otomobil Servisleri Derneği Başkanı Fatih Özkan, gençlerin sanayiye dair algılarını değiştirmesi gerektiğini belirterek, "Sanayide seçici olmaları lazım. Çünkü her işletme, her usta aynı değil. Yapacakları sektörü iyi seçmeli ve sabırlı olmalılar. Çocuklar genellikle işe başladıktan kısa süre sonra pes ediyor. Bir hafta, 10 gün içinde bırakıyorlar. Oysa sabırlı olurlarsa, birkaç yıl içinde mesleğe adapte olup başarılı olabilirler. Gençlerimizin daha cesaretli ve istekli olması gerekiyor" dedi.
“MESLEK ÖĞRENMEK ALTIN BİLEZİKTİR”Sanayide boya dükkanı işleten Ayhan Çelik ise sektörde eleman bulmanın her geçen gün zorlaştığını ifade ederek, "Gençler, işleri zor veya pis olarak görüyor ama sanayi artık modernleşti. İş güvenliği ve maaş şartları iyi. Meslek sahibi olmak altın bilezik gibidir. Sanayi sektörü artık daha modern ve güvenli bir hale geldi" şeklinde konuştu.
“OTOMOTİV HER ZAMAN VAR OLACAK”Sanayide çalışan 18 yaşındaki Efe Haydar Özkan ise sektöre genç yaşta atılan biri olarak deneyimlerini paylaştı. Özkan, “Sanayi işleri genellikle ‘pis iş’ olarak görülüyor ama aslında öyle değil. Çalışma şartları artık düzenli ve güvenli. Otomotiv sektörü her zaman var olacak bir alan. Gençler mesleki eğitimle bu sektörde başarılı olabilir" ifadelerini kullandı.İhlas Haber Ajansı




Özlük hakkı yok tatil yok para desen zaten yok sigortayı arabada görüyor sonra isci yok olmaz tabi sanayide patronlar hep lüks araba sahibi oldu vatandaşı kemire kemire eleman para isteyince bu ay hep zarar ettik der