Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kahverengi kokarcayla mücadelenin devam ettiğini belirterek, uyarı ve ikazları dikkate alan ve uygulayan üreticilerin, ürünlerini korumaya yönelik mücadelelerinde başarıya ulaştığı ifade edildi.Kahverengi kokarca zararlısına karşı ilaç dağıtımı, kışlakların ilaçlanması, feromen tuzakların kurulması gibi pek çok çalışmaya yer verildiği vurgulandı.
KOKARCA ARTIŞ GÖSTERİYOR!Tarım Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, kokarca popülasyonunun artarak ve yayılarak devam ettiğinin öngörüldüğü, tedbirlerin de bu doğrultuda artarak devam ettiğinin altı çizildi.
Açıklamada, bu yıl yaşanan kış koşullarının korunaklı alanlarda kışlayan böcek popülasyonu üzerinde bir etkisi olmayacağının öngörüldüğü kaydedilerek, "Kışlak mücadelesi öncelikle mekanik mücadele (toplanıp imha edilerek) yapılarak, ulaşılamayan alanlarda ise Sağlık Bakanlığı'nca ruhsatlandırılmış Biyosidal Ürünleri kullanılarak yapılmalıdır. Kışlak mücadelesinde kesinlikle (BKÜ) bitki koruma ürünü kullanılmamalıdır" denildi.
12,5 DERECE SICAKLIKTA ORTAYA ÇIKIYORLARKahverengi kokarcanın biyolojisi gereği sıcaklık ortalaması 15-16 derecenin altına inmeye başladığında kışlamak için ev, ahır, depolar ve çatı araları gibi yerlere kışlama eğilimi gösterdiği, 4-5 ay burada kaldıktan sonra sıcaklık tekrar 12,5 dereceye ulaştıktan sonra kışlaklardan çıkışların başladığı, sıcaklık 17 dereceye ulaştıktan sonra ise kışlık çıkışının büyük oranda sonlandığı açıklandı.
Tarım İl Müdürü İbrahim Sağlam, "1-10 Mart tarihi itibariyle kışlak alanlarda biyosidallerin uygulamaya başlanmasına, 15 Nisan tarihinde ise sonlandırılmasının uygun olacağı önerilmektedir. Kokarca zararlısının kışlıklardan çıkış yapmak için hareketlenmelerde olacağı bu tarihlerin baz alınması gerek zararlı ile temasın gerekse de yapılacak mücadelede başarı sansını ve oranını arttıracaktır" şeklinde konuştu.
Haber Merkezi




