Samsun'da Türk akuakültür sektörü, EAST CCI Norveç-Norwegian Akuakültür Kümesi NAC iş birliği ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ile kalkınma ajansının katkılarıyla gerçekleşen Aqua Kültür Kontak Forumu ile önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptı.
Türk somonu ve balık yetiştiricilerinin karşılaştığı zorluklara çözüm sunabilecek dünya standartlarında teknolojileri tanıtmak, sürdürülebilir üretim sistemlerini teşvik etmek ve sektördeki iş birliği ağını güçlendirmek hedefiyle düzenlenen etkinlikte, ikili iş birliği fırsatları da sağlandı. MURZİOĞLU: "AKUAKÜLTÜR SEKTÖRÜ DESTEKLENMELİDİR" Norveç ve Samsun'dan sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen ve online olarak da desteklenen programın açılışında konuşan Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, giderek artan nüfusla birlikte dünyanın gıda tüketiminde içinde bulunduğu mevcut durum ve geleceğinin sık sık sorgulandığı dönemde özellikle deniz ürünleri tüketimi ve yetiştiriciliği konusunun önem kazanmaya devam edeceğini söyledi. Murzioğlu, "Akuakültür gelişmeye çok açık bir sektör olarak karşımıza çıkmaktadır. Denizlerin sunduğu sonsuz fırsatlar desteklemektedir" dedi.
FIRSATLAR OLDUĞU AŞİKARTürkiye'nin gerek deniz ve gerekse kara içi sularda zengin bir faunaya sahip olduğunu, bilhassa Karadeniz’in bu anlamda özel bir alan olduğunu kaydeden TSO Başkanı Salih Murzioğlu, "Türkiye'de 2022 yılında 514 bin 805 ton akuakültür ürünü yetiştirildiğini görüyoruz. Pazarlama, depolama, taşımacılık, işleme ve değerlendirme, bakım ve ekipman üretimi gibi sektörlerle birlikte düşündüğümüzde ortada çok ciddi fırsatlar olduğu aşikar. Biz Karadenizlilerin atalardan miras bilgisi, sularımızın sunduğu zenginlik; bu forumda iş görüşmelerinin başarıyla tamamlanması her iki ülke için de ekonomik faydaya dönüşmesini diliyorum" diye konuştu.
Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam ise, "Samsun'da sadece Türk somonu değil, birçok kültür balığı yetiştiriciliği artarak devam ediyor" şeklinde konuştu. Programda, forumu organize eden firmanın yönetim kurulu başkanı Dr. Ertuğrul Gündoğdu da deneyimlerini aktardı.
NORVEÇLİ UZMANLAR DENEYİMLERİNİ PAYLAŞTI Norveç'ten gelen sektörün uzman temsilcileri, açık deniz kafes uygulamaları, balık transferi, hasat ve işleme ekipmanları, atık değerlendirme teknikleri, kapalı devre yetiştiricilik, su iyileştirme ve kontrol sistemleri, otomatik yemleme sistemleri, su altı kamera sistemleri, uzaktan kontrol ve otomasyon gibi birçok önemli konuda katılımcıları bilgilendirdi.Program; Norveç firmalarının bilgilendirmeleri, finans imkanları, serbest firma network görüşmeleri ve özel firmalar arası toplantılar ile tamamlandı. İhlas Haber Ajansı



