Samsun Atakum Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, deniz yüzeyindeki plastik atıkları ve müsilajı temizleyen, güneş enerjisiyle çalışan çevreci bir deniz aracı tasarladı.“MAVİYE NEFES VER” PROJESİYLE DENİZLER TEMİZLENİYOROkulun öğrencileri Beytullah Arslan, Yunus Emre Duran, Yiğit Aktürk ve Furkan Osman Özbek, danışman öğretmenleri Sezai Oğulluk ve Güven Şimşek rehberliğinde “Maviye Nefes Ver” isimli projeyle dikkat çekti. Güneş enerjisiyle çalışan ve cep telefonundan Bluetooth ile kontrol edilebilen deniz aracı, atıkları yüzeyden konveyör sistemiyle topluyor. Araç, otonom olarak da görev yapabiliyor.
Danışman öğretmen Sezai Oğulluk, “Kıyı temizliği için geliştirdiğimiz bu araç, plastik atıklar ve müsilajı 7/24 enerji maliyeti olmadan temizleyebiliyor” dedi.“GECE GÜNDÜZ ÇALIŞABİLİYOR”Projenin geliştirilmesinde görev alan öğrencilerden Beytullah Arslan, aracın gündüz güneş enerjisiyle çalıştığını, gece ise depolanan enerjiyi kullandığını söyledi.
YANGIN AVCISI DRONE VE YENİ NESİL ARITMA SİSTEMLERİ'Ata Wings' takımının geliştirdiği “Yangın Avcısı” adlı projeyle yangın bölgelerini tespit edip müdahale edebilen insansız hava aracı (İHA) tanıtıldı. Öğrenci Muhammet Kaan Uzun, iki bilgisayarla donatılmış İHA’nın tam otonom olarak görev yaptığını söyledi.Tesisat öğretmeni Abdulkadir Kaya ise güneş enerjisiyle çalışan ve tuzlu deniz suyunu içme suyu haline getiren bir arıtma sistemi tasarladıklarını anlattı.
SU TASARRUFU VE YANGINA ERKEN UYARIBerat Bilgin ve Faruk Polat’ın geliştirdiği “Boşa Akıtma Susuz Kalma” projesi ise sıcaklık sensörleriyle su israfını önlüyor. Manuel müdahale gerektirmeyen bu sistem, mevcut tesisatlara kolaylıkla entegre edilebiliyor.Diğer yandan Behiyenur İleri ve Asya Ayas’ın “Orman Yangın Uyarı Sistemi” projesiyle de orman yangınlarının erken teşhisi ve itfaiyeye bildirim yapılması hedefleniyor.
SANAT, OYUN VE BİLİM BİR ARADAGörsel Sanatlar Öğretmeni Ayşe Nuran, “Doğadan Dijitale Dönüşüm” projesinde, farklı sanat dönemlerinden eserleri hayat ağacı temasıyla bir araya getirdiklerini belirtti.Ecrin Demirel ve Fazıl Kurt’un kimya dersini eğlenceli hale getiren oyun temelli projesi de büyük ilgi gördü. Öğrenciler, elementler ve kimyasal bağları oyun hamurları, kartlar ve sıvılarla somutlaştırdı.
“HEDEFİMİZ ÇÖZÜM ODAKLI GENÇLER YETİŞTİRMEK”Okul Müdürü Mustafa Şahin, TÜBİTAK 4006 kapsamında 20 projeyle fuara katıldıklarını belirterek, “Projelerimizin 14’ü tasarım, 6’sı ise araştırma odaklı. Amacımız öğrencileri proje üretmeye teşvik ederek yaşanabilir bir dünya için çözümler geliştirmelerini sağlamak” ifadelerini kullandı.İhlas Haber Ajansı




