Karadeniz Bölgesi'nin doğadan gelen şifalı lezzetlerinden biri olan kırçan otu, baharın gelişiyle birlikte yeniden doğayla buluştu. Samsun’un Çarşamba ilçesinde kadınlar tarafından toplanan kırçan, hem sağlık açısından sunduğu faydalarla hem de mutfaklardaki yeriyle dikkat çekiyor.ZAHMETLİ TOPLAMA SÜRECİHalk arasında “yeşil altın” olarak bilinen kırçan, ormanlık alanlarda ve dikenli otların arasında doğal olarak yetişiyor. El emeğiyle toplanan bu bitkinin toplanması oldukça meşakkatli. Kırçan toplayan Nazmiye Şimşek ve Fatma Şimşek, “Toplaması zor ama yemesi kolay” diyerek zahmetli sürece dikkat çekti.
KİLOSU 250 TL’YE KADAR ÇIKIYORKırçan otu, pazarlarda da ilgi görüyor. Vatandaşlar, bu şifalı otun kilosunun 200 ile 250 TL arasında değiştiğini belirtiyor. Kavurması ve turşusu yapılan kırçan, Karadeniz sofralarında özel bir yere sahip.
SAĞLIĞA KATKILARIYLA ÖNE ÇIKIYORKırçan yalnızca lezzetiyle değil, sağlık açısından sunduğu yararlarla da öne çıkıyor. Tükürük bezlerini çalıştırıcı etkisiyle bilinen bitki, gribal enfeksiyonların iyileşmesine destek oluyor. Ayrıca romatizma rahatsızlıklarına iyi geldiği, iltihap söktürücü, kan temizleyici ve toksin atıcı özellikleri bulunduğu ifade ediliyor.

İhlas Haber Ajansı




