Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Kadın ve Aile Araştırmaları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hatice Kumcağız, ailelere çocuklarının meslek seçiminde kişilik ve potansiyellerini göz önünde bulundurmaları yönünde çağrıda bulundu.“MESLEK SEÇİMİNDE EN ÖNEMLİ KRİTER KİŞİLİK VE POTANSİYEL”AA muhabirine açıklamalarda bulunan Kumcağız, “Çocuklarını tanıyarak, potansiyellerine uygun mesleklere yönlendirmeleri gerekiyor. Yeri geldiği zaman okul psikolojik danışmanlarından destek almaları gerekir. Önce kişilik özellikleri, daha sonra onlara uygun mesleklerle ilgili bilgilendirmenin yapılması lazım” dedi.
Kumcağız, birçok ailenin çocuklarını prestijli veya kariyer odaklı mesleklere yönlendirdiğini ancak bu tercihin çocukların yeteneklerinden uzaklaşmasına neden olabileceğini söyledi.“ÇOCUĞUN YAPABİLECEĞİNE DEĞİL, YAPAMADIĞINA ODAKLANILIYOR”Ebeveynlerin zaman zaman kendi gerçekleştiremedikleri hayalleri çocuklarına yüklediğine dikkat çeken Kumcağız, "Mesela diyor ki 'Ben yapamadım çocuğum yapsın'. Oysa çocuk sözelde başarılıyken veli ısrarla sayısal alana yönlendirmeye çalışıyor. Bu, çocukla aile arasında çatışmalara neden oluyor" ifadelerini kullandı.Kumcağız, çocukların güçlü olduğu alanların desteklenmesinin çok daha sağlıklı bir yaklaşım olduğunu vurguladı.
“KORUYUCU TUTUM, ÇOCUĞUN GÜCÜNÜ GÖLGELİYOR”Ailelerin kaygılarına da değinen Kumcağız, “Velinin çocuğuna fırsat tanıması, yaşayabileceği olası sorunlarla baş edebilecek düzeyde yetiştirmesi gerekiyor. Koruyu, kollayıcı tutum çocuğu içe kapanık, girişimcilik özelliği sergileyemeyen bir birey yapabilir” uyarısında bulundu.“Çocuğuna nefes alacağı alan tanıması gerekir. Böyle olduğu zaman çocuk içindeki gücünü, girişimcilik ruhunu fark edebilir” dedi.
“MESLEK LİSELERİ DE DEĞERLENDİRİLMELİ”Kumcağız, yalnızca üniversite değil, meslek liselerinin de dikkate alınması gerektiğini belirtti. “Çok güzel meslek okullarında bölümlerimiz var. Orada çocuk daha mutlu olacaktır. Çocuk, üniversiteye gitmiş aldığı puanla ama mutsuz olmuş; kendine uygun olmayan bir bölümü okumuş oluyor. Sonra farklı bir mesleğe gidemiyor” şeklinde konuştu.Anadolu Ajansı


