Samsun'da bir lise öğrencisi, evcil hayvan sahiplerinin hijyen endişelerini gidermek için yapay zeka destekli bir kapı sistemi geliştirildi. 'Solo Pati' adı verilen proje, kedilerin taşıdığı yabancı nesneleri tespit ederek yalnızca evin kedisini içeri alıyor.
ÖĞRENCİDEN DEVRİM NİTELİĞİNDE PROJEŞehit İlhan Hamlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bilişim Bölümü 11. sınıf öğrencisi Batuhan Uysalar, evcil hayvan sahiplerinin karşılaştığı hijyen sorunlarına çözüm sunan yapay zeka destekli bir sistem geliştirdi. 'Solo Pati' adı verilen bu proje, kedilerin dışarıdan gelen yabancı maddeleri algılayarak eve girişlerini kontrol altında tutuyor.
Görüntü işleme teknolojisiyle çalışan kapı sistemi, kedinin yalnız mı yoksa bir nesne taşıyarak mı geldiğini tespit ediyor. Eğer kedi yanında bir nesne veya başka bir hayvan taşıyorsa kapı otomatik olarak kapanıyor.
YÜZLERCE BİLGİSAYAR İŞLEM GÜCÜYLE GELİŞTİRİLDİProjede yüksek işlem gücünde yapay zeka birimi için 100'den fazla bilgisayar kaydedildi. Açık kaynak yazılımlar ile sistem, 4 bin farklı kedi görüntüsü ile türleridi. Böylece farklı senaryolar test edilerek kapının optimum şekilde çalışmasının sürdürülmesini sağlar.
'KEDİ YALNIZ GELİRSE KAPI AÇILIYOR'
Projeyi dört ayda tamamladığını belirten Batuhan Uysalar, sistemli çalışmanın içeriğini şöyle anlattı:
DÜNYADA EŞİ BENZERİ OLMAYAN BİR PROJE
Bilişim Teknolojileri öğretmeni Özgür Koca, bu dünyada örnek olmayan bir çalışmanın olduğunu belirterek şunları söyledi:
'SOLO PATİ' EVCİL HAYVAN SAHİPLERİNİN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRACAKEğitim sürecinin daha eğlenceli ve öğretilmesini sağlamak için bu tür projelere ağırlık verdiğini belirten Koca, 'Solo Pati' projesinin piyasadaki otomatik kapılardan çok daha gelişmiş bir teknoloji olduğunu vurguladı.
Sistem, kedilerin dışarıdaki çöp, yiyecek veya diğer hayvanların eve sokmasını engelleyerek hem hijyenik bir ortam sağlayarak hem de hayvan sahiplerinin varlıklarını kolaylaştırıyor.Demirören Haber Ajansı




Projeyi dört ayda tamamladığını belirten Batuhan Uysalar, sistemli çalışmanın içeriğini şöyle anlattı:
“Eğer kedi eve tek başına gelirse kapı açılır. Ancak yanında bir nesne veya başka bir hayvanın getirdiğinde kapı kapanır. Örneğin, kedinin dışarıdan bir ücret bulup eve getirmek isterse sistem bunu tespit eder ve girişine izin vermez. Bu sayede evin hijyen koşulları korunuyor.”Uysalar, projeyi geliştirirken geri dönüşüm malzemelerinden yararlandıklarını ve yapay zeka modelinin eğitim sürecinin bir ay sürdüğünü de sözlerine ekledi.

Bilişim Teknolojileri öğretmeni Özgür Koca, bu dünyada örnek olmayan bir çalışmanın olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Batuhan, günümüzün popüler piyasalarından biri olan yapay zekayı kullanarak sıra dışı bir proje geliştirdi. Bu sistem, mevcut kedi kapılarından farklı olarak, sadece evin kedisini tanıyor ve dışarıdan taşınan yabancılara girişini engelliyor. Açık kaynak yazılım teknolojileri ile projelendirilebilir, gelecekte daha da geliştirilebilir.”

