Okullar açıldı. Çocuklar okula başladı. Yüksek okullar da açılıyor.
Okul öncesi, ilkokul ve ortaokulda yaklaşık 19 milyon, yükseköğretimde de 9 milyon öğrencimiz var. Türkiye'deki öğrenci sayısı 150 ülkenin nüfusundan daha fazla.
Çocuklar okula başladığında ailelerin dertleri de artmaya başlar. Onların okul masrafları özellikle dar gelirli ailelerin belini bir hayli büker.Kırtasiye,ulaşım,beslenme ,kursve yüksek okullarda barınma giderleri önemli bir yük getiriyor onların bütçelerine.
Özellikle son dönemde yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle çocuklarımız sağlıklı beslenemiyor. Aileler çocukların çantalarına yeterli beslenme koyamıyor, okullarda harcamalarına yetecek harçlık veremiyorlar.
Her dört çocuktan biri sağlıksız besleniyor!
Ekonomik krizin faturası çocuklara kesilmesin! Milyonlarca veli, çocuğunun beslenme çantasına yeterli ve sağlıklı gıda koyamıyor.Bu nedenle,okullarda “1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek “ verilmesi için Öğrenci Velileri Derneği bir imza kampanyası sürdürüyor. Ülkenin her tarafından desteklenen bu kampanyanın tüm toplumsal kesimler tarafından sahiplenilmesi önemlidir.
Çocuk sürekli geçim kaygısının konuşulduğu bir evde kendisini işe yaramaz bir yük gibi görüyor. Bu nedenle okul terki, açık öğretime yönlendirme arttı, çalışmaya da başladılar. Şimdi yoksulluk döngüsünden çıkmama olasılığı yüksek milyonlarca çocuk var diyor Hacer Faggo.
Çocukların, gençlerin beslenme giderlerini karşılamak onlara kalabilecekleri sağlıklı yurt yapmak,kaynakları bizim kadar büyük bir ülkede sorun olmamalı. Eğer bugün bu durum, bir sorun olarak ortada duruyorsa, bu sadece yönetenlerin tercihleri yüzündendir!..
Sadece çocuklar mı,hayır. Öğretmenler de sorunlu başlıyor eğitim-öğretim yılına. Öğretmenlerimiz, yoksulluk sınırı altında kalan maaşları ve süregelen geçim sıkıntılarına karşı seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Ancak, onları oyalamaya dönük ÖMK(Öğretmenlik Meslek Kanunu) ile avutmaya çalışıyorlar. Bu kanun öğretmenlerin ve eğitimin sorunlarını çözmekten uzaktır .Onları yarıştırarak; öğretmen ,uzman öğretmen, baş öğretmen olarak ayrıştırmak doğru değildir.
Bu nedenle ,ÖMK iptaledilsin,diyen Eğitim Sen bir eylem programı planladı. Kapsamlı ve katılımcı yeni bir öğretmenlik meslek kanunu hazırlanması için diğer sendikalara da çağrıda bulunuyor.Eğer bu konuda bile bir araya gelmezlerse ne zaman gelecekler?..
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel de, “Eğitimde yaşanan tüm sorunların nedeni aslında uzun yıllardır desteklenen niteliksiz sistem ve niteliksiz eğitim politikalarıdır. Laik, bilimsel ve ücretsiz eğitim yurdun her köşesinde tüm yurttaşlar için erişilebilir olmalı, devlet bunu kamucu politikalarla sağlamalı ve sürdürülebilir tutmalı. Bunlar için de bütçeden eğitime ayrılan pay artırılmalı” diye açıklama yaptı.
Toplumun sağduyulu tüm kesimleri parasız eğitim istiyor.Bu en temel insan haklarından biridir ve hiçbir şey bir çocuğun gülüşünden daha değerli değildir…