CHP’nin 20’nci Olağanüstü Kurultayı’ndan tüzük değişikliği notları.
Genel başkana, genel sekreter ve protokol yönetmeliğiyle belirlenen sırayla genel başkan yardımcıları vekalet edecek.
TBMM grup başkanı ve başkanvekilleri, partinin en üst yönetim organı olan Merkez Yönetim Kuruluna (MYK) alındı.
Genel sekreterin MYK'daki sırası, genel başkan yardımcılarının önüne getirildi.
Genel başkan adayı olmak için kurultay üye tamsayısının en az yüzde 5'inin, en çok yüzde 10'unun yazılı önerisi gerekecek.
Mevcut genel başkan, isteği üzerine aday olabilecek, kendisi imza toplayamayacak, adına da imza toplanamayacak.
Değişiklikle, TBMM üyeliği için adayların belirlenmesine yönelik yöntemlerin, ön seçim, örgüt denetiminde ön seçim, aday yoklaması, örgüt denetiminde aday yoklaması, merkez yoklaması olduğu belirtildi.
Tüzüğe göre, hangi seçim çevresinde hangi yöntemin uygulanacağına, il örgütlerinin görüşü doğrultusunda Parti Meclisince (PM) karar verilecek.
Örgüt denetiminde önseçim veya örgüt denetiminde aday yoklaması yapılan seçim çevrelerinde PM, TBMM üye tamsayısının yüzde 15'i kadar sırayı genel merkez kontenjanı olarak belirleyebilecek.
Bu kontenjan her bir seçim çevresinde toplam milletvekili sayısının yüzde 15'i kadar olabilecek.
Ön seçim, örgüt denetiminde ön seçim, aday yoklaması ya da örgüt denetiminde aday yoklamasına katılanlar, merkez yoklaması, merkez adaylığı veya genel merkez kontenjanı için başvuramayacak.
Bir kişi en fazla üç dönem üst üste milletvekili seçilebilecek.
Üç dönem kuralı yerel seçimlerde aday belirleme sürecinde de uygulanacak.
Buna göre, bir kişi en fazla üç dönem üst üste belediye başkanı, belediye veya il genel meclis üyesi seçilebilecek.
Ön seçim, örgüt denetiminde ön seçim, aday yoklaması, örgüt denetiminde aday yoklaması yöntemlerinde dönem koşulu aranmayacak.
Örgüt denetiminde ön seçim veya örgüt denetiminde aday yoklamasında seçimle belirlenen milletvekili, il genel meclisi ve belediye meclisi adaylıklarında, parti meclisi ve yüksek disiplin kurulu seçiminde, il ve ilçe yönetim kurullarının seçiminde, il kongre delegeleri ve kurultay delegeleri seçimlerinde yüzde 50 cinsiyet kotası, yüzde 30 gençlik kotası uygulanacak.
Cinsiyet ve gençlik kotaları kurultaylarda kademeli olarak arttırılacak.
Bu kota 18-25 yaş aralığı için yüzde 10 gençlik kotası, 26-40 yas aralığı için yüzde 20 çalışma çağı kotası olarak uygulanacak.
Aidat da 120 TL-6 bin TL arasına yükseltildi.
Üyelere parti toplantılarına katılma, seçimlerde görev alma, dijital ortamdaki parti faaliyetlerine katılma ve partiye yeni üye kazandırmak için çaba gösterme zorunluluğu getirildi.
Parti içi seçimlerde “yığma üyelerle seçim sonuçlarının etkilenmemesi için” de oy kullanılabilmesi için üyelere bir yılı tamamlama, düzenli aidat ödeme, parti içi faaliyetleri katılma ve üyelik şartındaki diğer zorunlulukları yerine getirme koşulu konuldu.
Kongre ve kurultayların tarihi yeni tüzükte değiştirildi.
Süre üç yılda bir olarak yükseltildi ve hemen uygulanacağı belirtildi. Böylece bir sonraki CHP’nin olağan kurultayının 2025’te değil 2026’da yapılması öngörüldü.
CHP TÜZÜK; “Parti içi seçimlerde “yığma üyelerle seçim sonuçlarının etkilenmemesi için” de oy kullanılabilmesi için üyelere bir yılı tamamlama, düzenli aidat ödeme, parti içi faaliyetleri katılma ve üyelik şartındaki diğer zorunlulukları yerine getirme koşulu konuldu.” CHP’de bu yeni tüzük uygulaması daha önceden olsa idin, mevcut belediye başkanı serhat Türkel ne ilçe başkanı ne de belediye başkanı olamazdı, serhat türkeli bulunduğu yerlere yığma üyeler taşımıştır. 31 Mart 2023 öncesi ve sonrası 6 aylık dönemlerdeki Atakum chp ilçe teşkilatı üye hareketlerine bakıldığında, incelendiğinde bu durum net bir şekilde de ortaya çıkacaktır. Yığma, partili olmaya üyeler görevlerini yaptı şimdilerde partiyi terk ediyorlar.? Bundan böyle CHP Atakum İlçe Başkanlığı üye hareketlerini gösterir verileri her ay düzenli olarak paylaşmalıdır.