Ülkemizdeki Teknik eğitiminin temelinde, eski adı Sanat Okulları olan bu gün ki Endüstri Meslek Liselerinin olduğunun altını çizmek durumundayız.
* * *
Sanat Okulları ve Endüstri Meslek Liseleri, ülke sanayisinin yardımcı elemanlarını yetiştiren, el becerileri yanında teknoloji bilgilerin kazandırıldığı orta öğretim kurumlarımızdandır.
* * *
Devlet, Sanat Okullarını (Bu günkü Endüstri Meslek Liselerini) açarken, bu okullardaki Teknik ve meslek eğitimini verecek öğretmenlerinde yetiştirilmesi gereğini düşünmüş ve 1937 yılında Ankara’da Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulunu da açmıştır.
* * *
Ülkemizde Teknik Eğitimin ciddiye alındığı o yıllarda, bu okullarda nazari bilgilerin yanında, el becerileri, el melekeleri olan Teknik Öğretmenlerin yetiştirilmesi hayata geçirilmiştir.
Ankara’da kurulan Teknik Yüksek Öğretmen okulunda yetişen bu öğretmenler, nazari bilgilerin dışında, Tornanın başına geçip tornacılığı, Freze tezgâhının başına geçip Frezeciliği, bizzat tezgâhların başında çalışarak, uygulamalı meslek eğitimine öncülük etmişlerdi.
Sanat okullarında meslek eğitimi vermek için yetiştirilen Teknik Öğretmen Okulu mezunlarının önemli bir bölümü de o yıllarda, öğretmenlikten ayrılarak sanayinin önemli kurumlarında üretimi yönlendirmişlerdir.
* * *
Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okullarında yetişen bu öğretmenler ile köy Enstitülerinde yetişen öğretmenler arasındaki ortak nokta, üretim içinde eğitim anlayışları idi.
* * *
Köyde çalışan Köy Enstitüsü mezunu öğretmenler, tarım, hayvancılık konusunda yetiştirildikleri için, köylerimiz ki tarımın ve hayvancılığın yapılmasına ve gelişmesine katkı vermişlerdi.
Bu gün bile sebebini hala anlayamadığımız köy enstitülerinin kapatılış nedenlerinden birisi de, o günler de tarımımızın ve hayvancılığımızın gelişmesinden rahatsız olanlar mıydı acaba diye sormadan edemiyoruz.
* * *
Kalkınmanın köyden başlatılması, Tarımın ve diğer becerilerin köyde uygulamalı öğretilmesi işinin, kimleri rahatsız ettiğini çözmeye çalıştığımız bu dönemde, köy enstitülerini kapatan o zihniyet, mezunu olmakla onur duyduğum, Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okuluna da el attı.
İşe Teknik Yüksek Öğretmen Okulunu Fakülte yaparak başladılar.
* * *
Bir üniversite düşününki, her gün öğrencilerine yarım gün nazari eğitim, yarım günde Atölyeler de üretim içinde eğitim veriyor.
Ankara’daki Teknik Yüksek Öğretmen okulu Fakülte yapıldıktan sonra, önce uygulamalı eğitim saatleri azaltıldı.
Sonra da Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu Teknoloji Fakültesi yapılarak kapatıldı.
* **
Yani Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu da, tıpkı Köy enstitülerinin akıbetine uğramış okullarımız arasına girdi.
* * *
Fakülte olan Erkek Teknik Yüksek Öğretmen okulunun atölyelerindeki torna tezgahlarının, freze tezgahlarının ve diğer tezgahlarının hurdalığa atılmış gibi bir kenara yığıldığını öğrendiğimde, bu canım okulun döküm Atölyesinin yemekhane yapıldığını duyduğumda içim sızladı
* * *
Şimdilerde resmen olmasa da gayri resmi olarak, sanayiye nitelikli yardımcı eleman yetiştirme eğitiminden vazmı geçildi acaba?
* * *
Çocuklarımızı, ortaokuldan sonra başarılarına ve isteklerine göre okullara yerleştiren eğitim sistemimiz, liseden sonra çocuklarımızın, Üniversite olsunda neresi olursa olsun anlayışına itilmesi, ayrı bir olumsuz durum değil mi?
* * *
Tarımda neden ve nasıl gerilediğimizi, sanayide üretim sanayine neden geçemediğimizi anlatmaya gerek var mı?
* * *
Bir ülkedeki Teknik Eğitim, o ülkenin sanayisinin üretime dayalı sanayi olmasının alt yapısını hazırlayan eğitimdir.
Bir ülkedeki Teknik eğitim, o ülkenin sanayisinin teknoloji ile tanışmasını sağlayan eğitimdir.
Bir ülkedeki Teknik eğitim, bilginin ve uygulamalı sanat eğitiminin, üretime dayalı sanayi için ne kadar önemli olduğunu anlatan eğitimdir.
* * *
Ülkemizdeki Endüstri Meslek Liseleri ve bu okullara Öğretmen yetiştiren Erkek Teknik Yüksek Öğretmen okullarının sanayimiz için ne kadar önemli olduğunu anladığımızda inşallah iş işten geçmemiş olur.
* * *
Sonuç olarak, Tarım ve sanayi, ülkelerin kalkınmasındaki en önemli iki ayağıdır.
Tarımımıza ve Teknik Eğitimimize yazık etmeyelim…