Sağlık sisteminin alarm verdiğini bizzat hizmeti sağlayan doktorlar ve sağlık çalışanları söylüyor. Sağlık çalışanları önlenemeyen sağlıkta şiddetin, sağlıkta dönüşümün, doktorlara dayatılan performans sisteminin, ilaca ulaşımın zorlaşması, mali haklarının yetersizliği ve taşeron gibi birçok nedenden dolayı sağlık sisteminin günümüzde alarm vermeye başladığını savunuyor. Sağlıkçılarımız gerçekten insanüstü gayretle hizmet veriyor. Bunu pandemi döneminde gördük yaşadık. Ancak sağlık çalışanlarımızın gündeme taşıdığı 'çok acil' diye nitelendirilen sorunlarının çözümü konusunda bir adım atılmadığına, sorunların sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonunu düşürdüğüne bizzat hastaneye giden vatandaşlarımız yaşayarak görüyor, şahit oluyor.
Babamın rahatsızlığı nedeniyle 11 gün Gazi Devlet Hastanesi'nde misafir olarak kaldık. Gördüğümüz tablo hiçte iç açıcı değildi. Gazi Devlet Hastanesi'nin Nöroloji Bölümü'nde kaldığımız bu 11 günlük süreçte, sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonlarının düşük olduğunu ve işlerini düzgün yapamadıklarına yakından şahit olduk. Babamın rahatsızlığı beyne pıhtı atmasıydı. Beyinde bir damara pıhtı atmıştı. Atakum'da özel bir hastanede çekilen tomografiden bu tespit edilmişti. Gazi Devlet Hastanesi'ne sevk edilmesi sonrası özel hastanelerin tomografi sonuçlarını devlet hastaneleri ile sistemde paylaşmaması nedeniyle bir daha çekilmesine karar verildi. Tomografi çekimi için sedyeye kaldırılıp konulduğu anda beynin sarsılması sonucu ikinci pıhtınında attığını çekilen son sonuçlarda öğrendik. Babam iki gün yoğun bakımda kaldı ve sonrasında doktorununda tavsiyesi ile servise alındı. Serviste kaldığımız 11 günlük süreçte doktorumuz sağ olsun çok güzel ilgilendi. Allah razı olsun. Ancak 11 günlük süreçte sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonlarının bozuk olduğuna ve hasta yakınlarının 'özel oda veya bir sandalye' gibi çok insancıl taleplerine cevap veremediğine şahit olduk. Hastalara ve refakatçilere sabah kahvaltısı olarak 1 bardak çay, 5 tane zeytin ve ince dilim peynir verildiğini de ekleyelim.
Daha önce yazmıştım, madalyonun arka tarafı da var. Göze güzel görünen çok güzel hizmet binaları yapabilirsiniz. Ancak içlerinde çalışanların moral ve motivasyonları düşükse, ya da işi ehline değil de taşerona verirseniz, vatandaş memnuniyeti de beklemeyin. Madalyonun sadece ön tarafı parlar. Gazi Devlet Hastanesi'nin içi ve dışı yenilendi. İşini layığı ile yapan insan canlısı hemşireleri ve doktorları ayrı tutuyorum, diğer personelin hasta ve refakatçilere yaklaşımı tehlikeyi gözler önüne seriyor. Burada insan hayatı söz konusu. Herkesin görevini layığı ile yapması gerekiyor. Bu durumu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, Samsun Valisi Zülkif Dağlı'nın ve İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç'un dikkatine sunuyorum.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca
Sağlık İl Müdürü Muhammet Ali Oruç