Biliyorsunuz, Türkiye'de yasak ırk köpekler Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı olarak karşımıza çıkıyor. Bu tür cins köpekleri, besleyenlerin hayvanları kayıt ettirme zorunluluğu bulunduğu gibi, dışarıda halka açık yerlerde ağızlarına ağızlık ve boyunlarına tasma takmaları gerekiyor. Yasa yürürlükte, yasaya aykırı hareket edenlerin beslediği hayvanlara el koyma ve sahibine yüklü miktarda ceza kesiliyor. Ancak yasanın ne kadar uygulandığı, yada yasak ırk besleyenlerin cezaları ne kadar dikkate aldığı günümüzde tartışma konusu oluyor ve tartışılmaya devam ediliyor.
Yasak ırk diye tabir edilen pitbullar ortalama ağırlığı 22 kilo olduğu gibi, çenesi 1-2 ton kuvvette basabiliyor.Hal böyle iken, yasak ırkları besleyip tasmasız ve ağızlıksız şeklide toplum içinde gezdirip birçok vatandaşımızın ölümüne yada ciddi şekilde yaralanmasına neden olan sorumsuz ve vurdumduymaz kişilerle de karşılaşmaya ne yazık ki devam ediyoruz. Durum böyle iken de yapılan ihbarların ne kadar ciddiye alındığı da merak konusu oluyor. Vatandaş ihbarı yapıyor, ancak ihbarın ne kadar ciddiye alındığı ve nasıl bir uygulama yapıldığı bana gelen bir telefonla ilginç bir hal aldı.
Telefon numaramı bir yerden alan vatandaş, bana ulaştı ve yaşadığı durumu anlattı. Kent merkezinde evine döndüğü esnada yasak ırk pitbull bir köpekle karşılaştığını, köpeğin tasmasız ve ağızlıksız şekilde sahibinin yanında yürüdüğünü anlattı. Vatandaş durumu 112 çağrı merkezine bildirdiğini, çevre şubeye aktarılıp sorunu bir kez de onlara anlattığını söyledi. Telefondaki kişi vatandaşa tam yeri öğrenmek için bir görevlinin kendisini arayacağını söyleyip kapattığını anlattı. Bana yaşadıklarını anlatmaya devam eden telefondaki vatandaş, cep telefonunun bir kez çaldırılıp kapatıldığını, cevapsız çağrıya döndüğünde ise karşı tarafın kendi numarasını engellediğini iddia etti. Bu durum bana çok ilginç geldi. Yani duyarlı bir vatandaş, bir insanı rahatlıkla öldürebilecek sokaktaki yasak ırk köpeği, görevli kişilere aktarıyor, ancak çok ciddi bir ihbar dikkate alınmıyor.
Şimdi sorulacak soru şu;Konu ile ilgili kim ilgileniyor?Zabıtalar, polisler, yada çevre biriminden görevliler bu işin neresinde yer alıyor? Sorumluları gelen ihbarları hassasiyetle dikkate almaya davet ediyorum. Oturdukları koltuklar, görevlerini yapmak için var, vakit geçirip her ay maaşımı tıkır tıkır alayım demek için değil !