155 Yıl Önceki Büyük Yangın: Samsun'da 500 Ev Yok Oldu

TAKİP ET

Samsun'un tarihine damga vuran 1869 yangını hala unutulmuyor. Fransız Konsolosunun raporlarına göre, şehrin merkezinde çıkan ve yaklaşık 500 evin yok olmasına neden olan bu büyük felaketin izleri hala Samsun Müzesi'nde canlı tutuluyor.

Samsun, 1869 yılında yaşadığı büyük yangınla hala tarihe geçmiş bir felaketin izlerini taşıyor. O dönemde şehrin merkezinde çıkan yangın, şehrin tamamını etkisi altına alarak yaklaşık 500 evin yok olmasına neden oldu. Bu acı olay, halen Samsun Müzesi'nde sergileniyor ve ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Büyük Yangın olarak anılan bu felaket, 3 Ağustos 1869 günü, o dönemde Süleyman Paşa Medresesi'nin bir odasında çıktı. Kaynaklara göre, orada misafir bulunan bir kişinin dikkatsizliği sonucu başlayan yangın, o zamanın şartlarına göre hızla yayılarak çevreye sıçradı. Şehirdeki ahşap yapıların yanı sıra, yangını söndürme araçlarının yetersizliği de felaketin büyümesine neden oldu.

Fransız Konsolosunun raporlarına göre, yangında şehrin 415 evi tamamen yanarken, Kale Mahallesi'nde bulunan 500 ev ise tamamen yok oldu. Konsolos, İstanbul'daki Fransız Büyükelçiliği'ne gönderdiği raporda yangının çıkış nedeni hakkında çeşitli spekülasyonlar olduğunu belirtse de, tedbirsizlik sonucu çıktığını ve petrol dolu varillerin yangını hızlandırdığını aktardı.

Bugün, Samsun halkı hala bu büyük felaketi anımsıyor ve o dönemde yaşanan acıyı unutmuyor. Samsun Müzesi'nde sergilenen minyatürler ve belgeler, o günleri canlandırarak ziyaretçilere tarihi bir yolculuk sunuyor.

samsun 1869 çıkan yangında samsunda 500 ev yok oldu 155 yıl önceki büyük samsun yangını büyük samsun yangını yeni samsun müzesi yeni samsun müzesinde büyük yangın minyatürleri samsun müzesinde minyatürler ve belgeler sergileniyor kültür sanat tarih samsun